Contracepția – un compromis înșelător

Anticoncepţionalele şi alte mijloace asemănătoare sunt fraudă conjugală şi atentat împotriva planurilor lui Dum­nezeu. Nu e crimă; e numai atentat. Este un păcat mai mic. Dar noi nu îngăduim nici cel mai mic păcat!

Pot fi recomandate mijloacele anticoncepţionale, cu pretextul că este un păcat, dar este un păcat mai mic?

Dragă, anticoncepţionalele şi alte mijloace asemănătoare sunt fraudă conjugală şi atentat împotriva planurilor lui Dum­nezeu. Nu e crimă; e numai atentat. Este un păcat mai mic. Dar noi nu îngăduim nici cel mai mic păcat! Pentru că din momentul în care m-aşez pe această poziţie de acceptare a unor păcate mai mici, încep să mă gândesc: dar care-i mic şi care-i mare? Sau „şarpe mic şi şarpe mare”; dacă un şarpe mic te muşcă cu atâta otravă încât să mori, nu mai e nevoie să te muşte altul mai mare!

Dar eu am întâlnit un preot care, văzând cât de multe femei cu avorturi vin la el, ca totuşi să nu mai facă crima asta atât de mare, le-a zis: „În loc de păcatul ăsta mare, măcar alegeţi unul mai mic, dacă nu puteţi să faceţi altceva... ”           

Dragă, eu am întâlnit şi altceva: nişte îngeri buni care s-au făcut draci. Putem să acceptăm oare acest sistem de compromis şi chiar să facem lege din sistemul şi metodele noastre? Nu se poate! Păcatul rămâne cu gravitatea lui.

(Iată duhovnicul: părintele Arsenie Papacioc, vol. II, Editura Sophia, 2006, P. 62)

De la același autor

Ultimele din categorie