De ce S-a născut Hristos în Betleem?

Iosif se trăgea din neamul lui David și din casa lui David, de acolo, din Betleem și a venit după dreptate să se înscrie acolo de unde era și el, și Maica Domnului.

Unde se află Betleemul? În Palestina. El e o cetate mică, la jumătatea căii între Ierusalim și Hebron, unde s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul și unde Avraam a vorbit la stejarul Mamvri cu cei trei îngeri, mai bine zis cu Sfânta Treime.

Dar de ce s-a născut Mântuitorul în Betleem? Fiindcă Betleemul era cetatea lui David și ați auzit mai sus ce i-a spus îngerul. Zice: „Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, femeia ta!”. Iosif se trăgea din neamul lui David și din casa lui David, de acolo, din Betleem, și a venit după dreptate să se înscrie acolo de unde era și el, și Maica Domnului.

Prorocul Miheia a spus mai înainte cu vreo patru-cinci sute de ani de venirea lui Hristos în lume: „Și tu, Betleeme, pământul lui Iuda, nicidecum nu ești mai mic între voievodatele lui Iuda, căci din tine va ieși Povățuitorul care va paște pe poporul Meu Israil” (Matei 2, 6; Miheia 5, 1).

(Arhimandritul Cleopa IliePredici la Sărbătorile de peste an, Editura Christiana, București, 2001, pp. 121-122)

De la același autor

Ultimele din categorie