De ce S-a născut Hristos în Betleem?

Iosif se trăgea din neamul lui David şi din casa lui David, de acolo, din Betleem şi a venit după dreptate să se înscrie acolo de unde era şi el, şi Maica Domnului.

Unde se află Betleemul? În Palestina. El e o cetate mică, la jumătatea căii între Ierusalim şi Hebron, unde s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul şi unde Avraam a vorbit la stejarul Mamvri cu cei trei îngeri, mai bine zis cu Sfânta Treime.

Dar de ce s-a născut Mântuitorul în Betleem? Fiindcă Betleemul era cetatea lui David şi aţi auzit mai sus ce i-a spus îngerul. Zice: „Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, femeia ta!”. Iosif se trăgea din neamul lui David şi din casa lui David, de acolo, din Betleem, şi a venit după dreptate să se înscrie acolo de unde era şi el, şi Maica Domnului.

Proorocul Miheia a spus mai înainte cu vreo patru-cinci sute de ani de venirea lui Hristos în lume: „Şi tu, Betleeme, pământul lui Iuda, nicidecum nu eşti mai mic între voievodatele lui Iuda, căci din tine va ieşi Povăţuitorul care va paşte pe poporul Meu Israil” (Matei 2, 6; Miheia 5, 1).

(Arhimandrit Cleopa Ilie, Predici la Sărbătorile de peste an, Editura Christiana, Bucureşti, 2001, pp. 121-122)

De la același autor

Ultimele din categorie