Dorința Maicii Domnului a fost ca Domnul Hristos să fie pus în atenția oamenilor

Cuvinte duhovnicești

Dorința Maicii Domnului a fost ca Domnul Hristos să fie pus în atenția oamenilor

    • icoana Maicii Domnului
      Dorința Maicii Domnului a fost ca Domnul Hristos să fie pus în atenția oamenilor

      Dorința Maicii Domnului a fost ca Domnul Hristos să fie pus în atenția oamenilor

Credincioşii doresc să ştie multe despre Maica Domnului şi până la urmă s-a ajuns şi la nişte plăsmuiri, nişte istorisiri despre Maica Domnului care vor să umple acest gol, însă în realitate, golul acesta este mai mult decât se poate spune despre Maica Domnului, mai ales de către oameni necompetenţi. 

Un părinte, Dumnezeu să-i ajute, poate unii îl cunoașteți, Părintele Arsenie Papacioc de la Techirghiol, are un cuvânt în Convorbiri Duhovnicești, anume: „Ceea ce poate Dumnezeu cu puterea, poate Maica Domnului cu rugăciunea”. Maica Domnului poate să ne ajute, prin rugăciunile ei, să primim binefaceri de la Dumnezeu. Puterea ei este nemărginită, pentru că rugăciunea ei este puternică și mijlocește revărsare de putere din puterea Fiului ei și Dumnezeului nostru.

Credincioșii doresc să știe multe despre Maica Domnului și până la urmă s-a ajuns și la niște plăsmuiri, niște istorisiri despre Maica Domnului care vor să umple acest gol, însă în realitate, golul acesta este mai mult decât se poate spune despre Maica Domnului, mai ales de către oameni necompetenți. De exemplu, Visul Maicii Domnuluie o carte apocrifă care vrea să spună ceva despre Maica Domnului, ceva ce nu e în gândirea autentic ortodoxă. Și atunci suntem mai folosiți să avem în vedere puținele informații despre Maica Domnului, ceea ce este autentic în gândirea ortodoxă și să ne mulțumim cu puținul acela. Și puținul acela pe care îl găsim în Sfintele Evanghelii despre Maica Domnului de fapt, ne spune mai mult despre Maica Domnului decât acel mult care până la urmă este mai mult o umplutură.

Au apărut și niște cărți cu viața Maicii Domnului care nu spun mare lucru. De ce? Pentru că Maica Domnului a fost smerită, despre Maica Domnului nu se poate spune mult. În Scriptură se spune puțin și în altă parte, cei care spun despre Maica Domnului ceva, sau vor să spună ceva deosebit, nu sunt competenți. N-au cum să spună. De ce? Pentru că Maica Domnului fiind smerită, n-a vrut să fie pusă în atenția oamenilor. Dorința ei a fost ca Domnul Hristos să fie pus în atenția oamenilor. La nunta din Cana Galileii a zis către slujitorii de la nuntă: „Faceți ceea ce vă va spune El” (Ioan 2, 5). Deci „vă spun și eu ceva, vă spun să faceți ce vă va spune El, nu să faceți ce vă spun eu. Eu nu vă spun, n-am eu rostul de a vă spune, ascultați-L pe El, pe Iisus”.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Veniți de luați bucurie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, p. 83)