Familia - leacul potrivit pentru prevenirea patimilor…

Starea de căsătorie e o stare naturală pe care nu o întemeiază Mântuitorul; El numai o ridică pe o treaptă superioară, de Taină.

Scopul principal al familiei create de Dumnezeu este naşterea de copii, pentru înmulţirea neamului omenesc, pentru continuitatea vieţii pe pământ. În Sfânta Scriptură citim că după ce Dumnezeu i-a făcut pe primii oameni, i-a binecuvântat zicând: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul” (Fac. 1, 28).

Starea de convieţuire a bărbatului cu femeia are şi menirea de ajutorare reciprocă pentru uşurarea greutăţilor vieţii. Acest ajutor şi-l dau soţii dezinteresat, cu atât mai mult cu cât legătura sufletească este mai mare.

Al treilea scop, este de a feri bărbatul şi femeia de păcatul desfrâului. După căderea omului în păcat, mintea lui s-a întunecat, voinţa lui spre cele bune a slăbit, firea i s-a alterat şi omul, chiar din copilărie este înclinat spre cele rele, iar mai târziu e copleşit de pasiuni trupeşti, care, dacă au frâu liber îl duc pe om la păcat şi nenorocire; parcă cel mai amăgitor păcat este desfrâul, iar familia este leacul potrivit pentru prevenirea lui. Sfântul Apostol Pavel zice: „Ca pază împotriva desfrânărilor, fiecare bărbat să-şi aibă femeia sa, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei” (I Cor. 7, 2).

Aşadar, starea de căsătorie e o stare naturală pe care nu o întemeiază Mântuitorul; El numai o ridică pe o treaptă superioară, de Taină.

(Arhimandrit Serafim Man, Crâmpeie de propovăduire din amvonul Rohiei, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, 1996, p.159)

De la același autor

Ultimele din categorie