Căsnicia – oază de reîncărcare și adăpost

Căsătorie

Căsnicia – oază de reîncărcare și adăpost

Nu de puţine ori ne trezim că suntem luaţi de valul grijilor de zi cu zi, al tensiunilor din relaţiile cotidiene, cu familia, colegii sau cu semenii în general. Simţim că, dacă am putea, am fugi undeva, pentru a ne regăsi pe noi înşine, pentru a ne restabili echilibrul şi, mai ales, pentru a scăpa de îngrijorările noastre.

Am avea nevoie de un fel de oază… fie că aceasta înseamnă câteva ore de plimbare, o baie relaxantă sau pur şi simplu să stai singur cu propriile gânduri. Aceste momente nu fac, în mod evident, ca problemele şi provocările din viaţa noastră să dispară, dar ne încarcă bateriile şi ne fac mai pregătiţi pentru a ne confrunta cu ele, pentru a o lua de la capăt.

De multe ori ne găsim refugiul în astfel de momente alături de persoana dragă, soţul sau soţia. Este important însă să realizăm că, aşa cum noi ca persoane individuale avem nevoie de astfel de momente pentru revigorare, în acelaşi mod relaţia noastră de cuplu are nevoie de astfel de momente. Grijile concrete, tensiunile, rutina, stresul zilnic pot afecta în egală măsură relaţia cu partenerul/partenera. Astfel încât momentele în care punem toate problemele la o parte şi acordăm prioritate partenerei/partenerei devin surse zilnice de energie, revigorare pentru cuplu. De-a lungul timpului, putem cădea în capcană, crezând că lucrurile merg de la sine, că dacă la început aţi fost îndrăgostiţi, sentimentele îşi menţin intensitatea în decursul timpului, în pofida tuturor factorilor perturbatori – aşa cum vedem în filme. În timp, vom descoperi că o căsnicie este o identitate aparte, are nevoile ei, dincolo de nevoile celor doi, puse la un loc. Multe aspecte se dezvoltă prin punerea în comun din partea soţilor (fel de a fi, obiceiuri dinaintea căsătoriei, valori, preferinţe), la care se adaugă elementul de armonizare, în momentul în care vin în contact unele cu altele.

Un timp al cuplului

Există însă câteva modalităţi prin care putem comunica persoanei de lângă noi că este cea mai importantă în fiecare zi, în pofida multitudinii de preocupări ce ne pot copleşi.

Gesturile tandre sunt unele dintre cele mai importante modalităţi de comunicare a sentimentelor şi de sudare a cuplului. Chiar dacă ritmul cotidian şi oboseala vă copleşesc, nu uitaţi că şi gesturile aparent mărunte de tandreţe pot avea un mesaj extrem de puternic. O mângâiere, o şoaptă, un mesaj romantic transmis pe telefonul mobil sunt tot atâtea modalităţi de a comunica partenerului/partenerei că sentimentele noastre au rămas la fel de puternice.

Discuţiile dintre soţi, fără a se lăsa distraşi de evenimente exterioare, reprezintă o altă modalitate de a acorda atenţie relaţiei, de a nu permite ca alte aspecte ale vieţii să devină prioritare. Chiar dacă veţi spune că nu aveţi timp zilnic pentru aşa ceva, că problemele copiilor, cele de la serviciu, activităţile gospodăreşti sau grijile materiale vă consumă timpul şi energia, chiar dacă presupuneţi că sunteţi amândoi mult prea obosiţi pentru a mai discuta, chiar dacă vă gândiţi că puteţi să comunicaţi „printre picături” lucrurile importante, realitatea demonstrează de fapt că toate acestea duc, în timp, la înstrăinare. Crearea, zilnic, a unui timp şi spaţiu al vostru, în care să puteţi discuta în tihnă ceea ce vă preocupă, reprezintă o altă modalitate de a pune relaţia voastră pe primul plan.

Momentele de rugăciune ajută cuplul să Îl pună pe Dumnezeu în centrul existenţei lui

Oferirea de servicii concrete partenerului/partenerei reprezintă, pentru unele persoane, o modalitate mult mai puternică decât celelalte două de a comunica iubirea. Fie că este vorba de a te interesa dacă poţi să ajuţi în vreun fel pe parcursul zilei, fie că te asiguri pe parcursul zilei, printr-un telefon, că totul este în regulă, fie că te oferi seara să ajuţi la activităţi concrete – sunt tot atâtea mesaje de interes şi afecţiune faţă de partener.

Activităţile zilnice menite să acopere nevoile de bază ale celuilalt vor menţine căminul în stare bună. Fie că este vorba de gătit, servit masa, spălat vase, schimbat un bec, dus gunoiul, ceea ce contează este starea de spirit cu care faci aceste activităţi, gândurile pe care le ai şi modul în care priveşti activitatea în sine, dar mai ales faptul că ai ocazia să faci ceva pentru celălalt. Dacă priveşti cu bucurie faptul că poţi face un lucru pentru soţul tău sau că îţi poţi ajuta soţia, activităţi, de altfel, potenţial neplăcute sau plictisitoare pot deveni bucurie. Şi în aceste momente, dacă binecuvântăm şi Îi mulţumim lui Dumnezeu, putem transmite iubire şi bucurie soţului/soţiei. Dacă privim însă aceste activităţi ca pe nişte poveri, nu vom face decât să alimentăm un ciclu al frustrărilor, care se vor hrăni una din alta.

Ultima, dar cea mai importantă activitate care consolidează cuplul, oferindu-i puterea de a trece şi prin momentele dificile, care, cu siguranţă, vor apărea, este rugăciunea soţilor împreună. Momentele de rugăciune îi ajută să Îl pună pe Dumnezeu în centrul existenţei lor, să îşi amintească de scopul lor comun şi să depăşească astfel eventualele neajunsuri de moment. De asemenea, rugăcinea împreună uneşte şi împiedică apariţia tendinţei de a fugi sau de a se refugia în diverse activităţi, din faţa problemelor.

Vezi și: Mă iubeşte sau nu mă iubeşte? – despre limbajele iubirii

Familia – loc de odihnă și bucurie sau de amărăciune?