Între profesie și familie – care pe care?
Dacă profesia te prinde puternic, sigur că poate afecta viața de familie. Dacă devii rob al profesiei, sau faci din profesie un idol, sigur că te afectează. Este greu să păstrezi echilibrul, și ca timp, și ca preocupare; dar dacă ești familist convins, atunci se poate.
Poate pasiunea pentru profesie să afecteze viața de familie?
Poate, dacă nu le ierarhizezi bine. Viața de familie este una în Hristos. Atunci nu se poate spune că punem mai presus pe Hristos, ci punem viața de familie, care este în Hristos. Dacă profesia te prinde puternic, sigur că poate afecta viața de familie. Dacă devii rob al profesiei, sau faci din profesie un idol, sigur că te afectează. Este greu să păstrezi echilibrul, și ca timp, și ca preocupare; dar dacă ești familist convins, atunci se poate.
Dacă vorbim de profesie la femeie, atunci apare o problemă, că aceasta poate să exagereze. Eu am întâlnit o profesoară universitară, care nu avea copii și voia să înfieze. Am întrebat-o de ce nu face ea copii și mi-a zis că nu poate, întrucât e profesor universitar și din această cauză nu poate, pentru că vrea să aibă carieră. Din această perspectivă, cariera (nu preofesia în sine, n. r.) ar putea fi o problemă, când ni se urcă la cap și trece de nivelul obișnuit.
(Părintele Nicolae Tănase, De la prietenie la iubire. Căsătoria – taina iubirii creștine, Editura Agaton, Făgăraș, 2011, p. 168)
Căsnicia este arta prin care două persoane învață să danseze grațios prin viață, în același ritm
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro