O atitudine evlavioasă în cadrul căsniciei

Cel ce intră în căsnicie curat, cast, pentru prima dată pătrunde taina unirii trupești, și pe urma acestui fapt în suflet se naște pentru prima dată o atitudine nouă, evlavioasă, față de trupul celuilalt, care devine sacru.

Cel ce intră în căsnicie curat, cast, pentru prima dată pătrunde taina unirii trupești, și pe urma acestui fapt în suflet se naște pentru prima dată o atitudine nouă, evlavioasă, față de trupul celuilalt, care devine sacru. După cum arată viața, tocmai în urma apropierii trupești (în condiții normale) din căsătorie înflorește în suflet sentimentul profund, luminos și aducător de bucurie al dragostei reciproce, respectul tandru și sentimentul profund al legăturii indisolubile dintre cei doi. Tocmai aici, în acest punct , se cunoaște din experiență dreptatea monogamiei și toată nedreptatea divorțurilor. Soțul și soția pot să aparțină doar unul altuia - și aceasta este nu numai o cerință a moralei sociale, care ocrotește căminul familial, ci și o taină imperioasă și profundă, care este pătrunsă în căsnicie. (Protoiereul Vasilie Zenkovskii)

(Cum să întemeiem o familie ortodoxă: 250 de sfaturi înțelepte pentru soț și soție de la sfinți și mari duhovnici, traducere de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, pp. 14-15)

De la același autor

Ultimele din categorie