Păzirea de duhul deprimării

Dacă cineva ne face să săvârşim ceva rău sau spune ceva ce ne mâhneşte – de pildă vreun om bă­trân sau bolnav, sau vreun ieşit din minţi – nu te mâhni, ci mai curând ajută-le.

Să-ţi faci semnul crucii mai des, fiindcă te păzeş­te ca un lacăt pe uşă. Mântuieşte-te şi te apără cu puterea cinstitei şi de viaţă dătătoarei Cruci.

Pe umărul nostru stâng stă un demon, iar pe cel drept un înger păzitor. Fiecare om are cărţile sale: în una se scriu păcatele şi în cealaltă faptele bune.

Dacă cineva ne face să săvârşim ceva rău sau spune ceva ce ne mâhneşte – de pildă vreun om bă­trân sau bolnav, sau vreun ieşit din minţi – nu te mâhni, ci mai curând ajută-le. Trebuie să ajutăm pe bolnavi cu toată silinţa şi să-i iertăm, orice ar zice sau ar face.

Fiecare casă trebuie să aibă o odaie îndreptată spre răsărit (ca un paraclis), cu o masă – altarul de rugăciune al lui Dumnezeu. Şi la ea să nu se mănânce şi să nu se bea. (Dreapta Matrona cea Oarbă de la Moscova)

(Cerească Înțelepciune de la cei de Dumnezeu luminați Dascăli despre Cum să biruim deprimarea, ediția a 2-a, traducere de Constantin Făgețan, Editura Sophia, București, 2008, pp. 108-109)

De la același autor

Ultimele din categorie