Să folosim rugăciuni scurte împotriva gândurilor necurate!

Rugăciune scurtă și deasă și totodată să folosim mila pentru aproapele și asprimea pentru mine, atunci Duhul Sfânt nu ne lasă în părăsire, ne va ajuta.

În timpul pravilei, când vin gânduri spurcate, prin rugăciuni lungi nu m-am putut descurca. Atunci trebuie rugăciune scurtă și deasă, și dacă am putut plânge; cu multă smerenie. Pentru mine pravila a fost de folos, și pe urmă a fost pagubă, pentru că la rugăciuni lungi cu duhurile cele rele nu te poți descurca; rugăciune scurtă și deasă și totodată să folosim mila pentru aproapele și asprimea pentru mine; atunci, Duhul Sfânt nu ne lasă în părăsire, ne va ajuta.

La gânduri necurate, foarte mult am simțit ajutorul lui Dumnezeu prin metanii și închinăciuni, și dacă pot plânge. Cum îi: întâi vine lupta și zicând mereu „Doamne, Iisuse...” sunt unele dăți când Duhul Sfânt străbate inima și nu te mai poți opri din plâns; și prin plânsul acela, prin lupta asta, dacă le poți birui cu ajutorul lui Dumnezeu, crește dorul de Dumnezeu și de a suspina și a plânge. Și atunci fug diavolii, fug patimile...

(Părintele Proclu NicăuLupta pentru smerenie și pocăință, Editura Agaton, Făgăraș, 2010, p. 33)

De la același autor

Ultimele din categorie