Smerenia unui egumen

Dar smeritul părinte egumen i-a spus liniştit monahului supărat: „Loveşte”. Uimit de smerenia sa, monahul a făcut roată împrejur şi a ieşit în grabă. 

Odată, un monah rasofor de la Optina, care avea un caracter nestăpânit, venind la întâistătător, i-a vorbit cu obrăznicie şi, în impulsivitatea sa, a vrut să-l lovească cu palma peste faţă. Dar smeritul părinte egumen i-a spus liniştit monahului supărat: „Loveşte”. Uimit de smerenia sa, monahul a făcut roată împrejur şi a ieşit în grabă.

Şi încă ceva: un frate, făcând parte din lumea cultă, care studiase şi la universitate, plecând de la Optina şi pribegind mult timp, a venit din nou la părintele egumen Isaachie, adresându-i multe vorbe obraznice. Într-un sfârşit, a spus: „Iată, eşti egumen, dar nu eşti prea ager la minte”. Ascultând liniştit cuvintele nechibzuite ale monahului, părintele Isaachie, zâmbind, i-a răspuns: „Iar tu eşti ager la minte, dar nu eşti egumen”.

(Stareţul Isaachie I de la Optina, Traducere din limba rusă de pr. Prof. Teoctist Caia, Editura Doxologia, Iaşi, 2013, pp. 53-54)

Ultimele din categorie