Trei condiții duhovnicești necesare atunci când ne rugăm

Atunci când mintea va găsi locul inimii, va vedea acolo înăuntru ceea ce niciodată n-a știut.

Pentru a începe bine, trebuie să te asiguri de trei condiții duhovnicești neapărat necesare. Mai întâi, lipsa de grijă pentru orice lucru și problemă; apoi, conștiință curată, adică să nu te osândească pentru nimic conștiința ta; și în fine, să nu înclini și să nu te alipești de niciun lucru din lumea aceasta, nici chiar de trupul tău.

După aceea așează-te într-un loc liniștit și izolat, închide ușa, adună-ți mintea de la orice lucru zadarnic și cercetează în adâncurile tale pentru a găsi locul inimii, unde din firea lor conlocuiesc toate puterile sufletului. La început vei întâlni întuneric și întărire nezdruncinată. Însă dacă continui să practici această lucrare stăruitor și fără a face pași înapoi, vei afla odihnă nesfârșită.

Căci atunci când mintea va găsi locul inimii, va vedea acolo înăuntru ceea ce niciodată n-a știut. Și atunci se va umple de lumină și discernământ. Atunci, de oriunde ar apărea vreun cuget, chiar înainte de a se alcătui sau a lua chip, îl alungă și-l face să dispară prin pomenirea lui Iisus Hristos.

(Sfântul Simeon Noul Teolog, Miezul înțelepciunii Părinților, Editura Egumenița, p. 83)

De la același autor

Ultimele din categorie