Dacă ducem colivă sâmbăta la parastas, trebuie să ducem și duminica, la Sfânta Liturghie?
Dacă ducem colivă sâmbăta la biserică, pentru parastas, trebuie să ducem colivă musai și duminică, la Sfânta Liturghie? La noi în parohie așa se procedează! Spuneti-mi, cum este bine?
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
În contextul acestei pandemii, nu mai pot face parastas pentru cei adormiți. Cum să procedez?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută! Rânduiala Bisericii noastre spune că sâmbăta este, prin excelență, ziua de pomenire a celor adormiți, precum și faptul că, în ziua de duminică sau la praznicele împărătești nu se fac pomeniri pentru cei adormiți. Totuși, sunt cazuri în anumite parohii în care se săvărșește slujba de pomenire a morților în zi de duminică datorită unor tradiții locale sau a unor situații excepționale. Prin urmare, personal, nu cred este „musai” să duceți colivă pentru cei adormiți și sâmbăta și duminica dar, în același timp, nu pot să spun că este un lucru rău să faceți acest lucru, pentru că a avea grijă de sufltele celor adormiți ai noștri este o datorie „sfântă”. Poate ați putea face în felul următor: să duceți colivă pentru adormiți sâmbăta, iar duminica să duceți o colivă de mulțumire pentru cei vii. Vorbți cu preotul paroh despre aceste lucruri. El vă poate sfătui mult mai bine decât mine, pentru că știe motivele pentru care se procedează într-un fel sau altul în parohia pe care o păstorește.
pr. Andrei