De ce a făcut Dumnezeu răul?

Cuvinte duhovnicești

De ce a făcut Dumnezeu răul?

    • floare de cactus
      De ce a făcut Dumnezeu răul? / Foto: Victor Larie

      De ce a făcut Dumnezeu răul? / Foto: Victor Larie

Important este că există răul și că este puternic și amenință să ne sugrume.

Nu este posibil ca Dumnezeu să fi făcut răul. Poate că întrebarea este cum de există răul sub umbrela iubirii lui Dumnezeu?... Nu cunosc. Sincer, nu știu răspunsul. Dar să întreb și eu ceva. De ce este nevoie ca să cunoască cineva ceea ce întrebi? De ce să ne străduim să aflăm un răspuns care probabil ne depășește și sigur nu ne este de folos? Pe mine nu mă preocupă deloc asemenea lucruri, fiindcă nu mă interesează faptul „de ce”. Important este că există răul și că este puternic și amenință să ne sugrume.

Stăpânul lumii întunericului veacului acestuia este diavolul. Cum îl vom înfrunta? Și atunci vine răspunsul la această întrebare: „Mai mare este Cel ce e în voi decât cel ce este în lume” (I Ioan 4, 4), răspuns care înseamnă două lucruri: în primul rând, că Dumnezeu nu doar că nu este îndepărtat, ci este în interiorul nostru; și în al doilea rând, că este mai mare și mai puternic decât stăpânul lumii. El este Atotțiitorul.

Așadar, ceea ce ne interesează este cum să învingem răul care ne înconjoară, cu ajutorul Binelui, adică al lui Dumnezeu, pe Care trebuie neapărat să-L descoperim în interiorul nostru. Invocăm ajutorul Lui și ducem în mod biruitor lupta noastră împotriva păcatului, a răului și a diavolului. Puțin lucru este acest fapt?

(Nicolae, Mitropolit de Mesoghéia și LavreóticaDacă există viață, vreau să trăiesc, Editura Doxologia, Iași, 2017, p. 92)

Citește despre: