De-a dreapta și de-a stânga

Comentarii patristice

De-a dreapta și de-a stânga

    • De-a dreapta și de-a stânga
      De-a dreapta și de-a stânga

      De-a dreapta și de-a stânga

Fiecare își va cunoaște meritele sale, chiar acolo și chiar în acel moment iar când judecata va trece, va urma pedeapsa rușinii.

(Mt. 25, 32-33) Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre și va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.

Va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci când cineva este adus înaintea unui rege sau a unui judecător, chiar locul unde i se poruncește să stea îi va arăta dacă a fost adus pentru că a făcut rău sau bine. Dacă a fost adus pentru binele săvârșit, este de-ndată chemat să vină mai aproape, iar dacă este adus din pricina răului, este pus să se depărteze și acolo să rămână.

Asemenea și Dumnezeu, va așeza pe drepți de-a dreapta Sa și pe capre de-a stânga. Fiecare își va cunoaște meritele sale, chiar acolo și chiar în acel moment iar când judecata va trece, va urma pedeapsa rușinii. Atunci va așeza cu dreptate pe cei drepți de-a dreapta Sa, pentru că ei nu au cunoscut niciodată partea stângă, iar pe cei răi îi va așeza de-a stânga, pentru că ei nu au dorit niciodată să cunoască partea dreaptă.

(Opere incomplete la Matei, Omilia 54, traducere pentru Doxologia.ro de Lucian Filip)