Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (I)

Căsătorie

Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (I)

    • cununie religioasă
      Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (I) / Foto: Oana Nechifor

      Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (I) / Foto: Oana Nechifor

Încercați să vă cunoașteți partenerul așa cum este el cu adevărat, nu doar cum v-ați dori să fie. Există deseori tentația de a transfera lucrurile pe care le căutați într-un partener din interiorul minții în modul în care vedeți persoana respectivă. Vă rugăm să rezistați acestei ispite dacă doriți să evitați dezamăgirea atunci când realitatea vă va lovi mai târziu, după ce sunteți deja căsătoriți. În acest domeniu al vieții, ca și în multe altele, onestitatea este într-adevăr cea mai bună politică.

Rugați-vă mult. Reflectați mult. Simțiți puțin. Căutați îndrumare duhovnicească.”

Veți recunoaște rețeta episcopului Moussa. Deși, desigur, nu există o formulă magică care să vă garanteze decizia potrivită, această rețetă extrage pentru noi înțelepciunea experienței și merită urmată. Fiecare persoană trebuie să găsească modalitatea de a lua decizia cea mai potrivită pentru personalitatea și situația sa. Cu toate acestea, putem dezvolta puțin mai mult despre această rețetă simplă. Sugestiile mai jos pot fi mai mult sau mai puțin folositoare pentru dumneavoastră, în funcție de circumstanțe.

Timpul potrivit

Nu începeți să vă căutați viitorul soț sau viitoarea soție prea devreme, înainte de a fi cu adevărat îndeajuns de matur și de pregătit pentru acest angajament. Ca regulă generală, încă vă veți dezvolta personalitatea în primii douăzeci de ani de viață. Acest lucru înseamnă că, făcând un angajament pe viață înainte de această vârstă, vă asumați un risc foarte mare de a ajunge într-o relație cu cineva față de care vă dezvoltați separat în timp ce vă desăvârșiți maturitatea, însă nu o lăsați nici pentru prea târziu. Dacă veți căuta un partener sub presiunea ceasului biologic care ticăie, ați putea simți că sunteți forțați să acceptați persoana nepotrivită de teama faptului că timpul dumneavoastră se scurge.

Rugăciunea

Așa cum am menționat mai sus, rugăciunea vă ajută să lucrați împreună în sinergie cu Dumnezeu, predându-I problemele și căutând cu adevărat voia Lui. Rugându-vă împreună cu partenerul dumneavoastră în mod regulat, vă va ajuta să predați problemele înaintea lui Dumnezeu, chemând Duhul Sfânt să fie în inimile, mințile și relația voastră, atunci când luați această decizie.

Postul

Unii părinți duhovnici recomandă fiilor lor duhovnicești să postească un anumit număr de zile ca o expresie a faptului că încredințează decizia lor în mâinile lui Dumnezeu. S-ar putea întâmpla ca, la finalul unei astfel de perioade de rugăciune și de post, voia lui Dumnezeu să devină mai clară într-un fel sau altul.

Cunoașteți-vă partenerul foarte bine

Încercați să vă cunoașteți partenerul așa cum este el cu adevărat, nu doar cum v-ați dori să fie. Există deseori tentația de a transfera lucrurile pe care le căutați într-un partener din interiorul minții în modul în care vedeți persoana respectivă. Vă rugăm să rezistați acestei ispite dacă doriți să evitați dezamăgirea atunci când realitatea vă va lovi mai târziu, după ce sunteți deja căsătoriți. Cunoașteți-l pe celălalt în mediul său natural – acasă, la serviciu, cu prietenii și așa mai departe.

Bineînțeles, cealaltă față a acestei monede este că și dumneavoastră trebuie să faceți tot ce puteți pentru a fi cu adevărat dumneavoastră înșivă în preajma partenerului, pentru a vă putea cunoaște, cu toate calitățile și defectele. V-ați putea teme că, dacă partenerul dumneavoastră va ajunge să vadă cine sunteți cu adevărat, s-ar putea să se întoarcă și să fugă. Dar, din experiența noastră, acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată. Amintiți-vă că partenerul dumneavoastră are aproape sigur aceleași temeri despre el însuși. Căsniciile reușite au loc între oameni adevărați, cu slăbiciuni și cusururi reale. În acest domeniu al vieții, ca și în multe altele, onestitatea este într-adevăr cea mai bună politică.

(Pr. Antonios Kaldas, Ireni AttiaDoi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 67-69)

Îți mai recomandăm și: Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (II)

Filtre în alegerea partenerului de viaţă

De alegerea omului potrivit depinde viața ta și a viitorilor tăi copii