Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (II)

Căsătorie

Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (II)

    • miri ținându-se de mână
      Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (II) / Foto: Oana Nechifor

      Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (II) / Foto: Oana Nechifor

Nu există o formulă secretă, nici o metodă certă pentru a fi siguri că luați decizia corectă. Căsătoria, ca și alte lucruri importante din viață, cum ar fi credința religioasă, sarcina de părinte sau chiar acceptarea unui nou loc de muncă, reprezintă în mod necesar un act de credință. Ar trebui să facem tot ce putem, prin toate mijloacele, pentru a ne pregăti pentru toate aceste lucruri și să ne folosim creierul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit pentru a evita să comitem o mare greșeală.

Fiecare persoană trebuie să găsească modalitatea de a lua decizia cea mai potrivită pentru personalitatea și situația sa. Cu toate acestea, putem dezvolta puțin mai mult despre această rețetă simplă. Sugestiile mai jos pot fi mai mult sau mai puțin folositoare pentru dumneavoastră, în funcție de circumstanțe.

Cereți sfatul și luați-vă timp

Tindem să luăm în considerare sfaturi care se potrivesc cu ceea ce deja gândim și să respingem sfaturile care contravin cu ceea ce deja credem. Aceasta este natura umană. Dacă persoanele în care aveți încredere și pe care le respectați vă oferă sfaturi care nu vă sunt pe plac, vă rugăm să nu le ignorați! Există numeroase povești nefericite despre cupluri care au insistat să se căsătorească împotriva sfaturilor părinților, rudelor, prietenilor și îndrumătorilor spirituali sau părinților duhovnici și mai târziu au regretat.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să lăsați alți oameni să ia deciziile importante pentru voi, dar familia voastră și poate cei mai apropiați prieteni sunt cei care vă cunosc cel mai bine și vă iubesc cel mai mult. Dacă ei observă probleme în relația voastră, merită luate în considerare în mod serios punctele lor de vedere mai detașate. S-ar putea să nu aibă dreptate, dar sunteți dator față de dumneavoastră și de partenerul dumneavoastră să luati în considerare gândurile lor pe cât de serios și de sincer cu putință. Dacă există vreo îndoială, luați-vă timp – este o decizie prea importantă de luat și e necesară o reflecție cuvenită.

Nu vă abateți de la reguli

Dacă doriți ca Dumnezeu să vă ajute să luați decizia corectă și să vă binecuvinteze căsătoria, atunci trebuie să creați un mediu în care El este liber să lucreze. Cuplurile logodite care introduc în relația lor păcate de orice fel (de exemplu, minciună, înșelatul părinților, păcate sexuale, lăcomia, abuzul de substanțe, etc.) spun practic lui Dumnezeu: „Nu Te vrem aici!". Chiar așa vreți să vă trăiți viața împreună?

Nimeni nu este perfect

Cei care așteaptă până când vor întâlni bărbatul sau femeia perfectă vor rămâne aproape sigur toată viața singuri. Trebuie să fim realiști. O metodă bună este cea pe care am menționat-o mai devreme: gândiți-vă la cele mai grave lucruri pe care le cunoașteți despre partenerul dumneavoastră și întrebați-vă: „Pot să trăiesc fericit cu «asta» pentru tot restul vieții mele?”. Dacă răspunsul este afirmativ, ați ajuns cu un pas mai aproape de a găsi persoana potrivită. Dacă, pe de altă parte, înțelegeți că această persoană are acele defecte umane peste care pur și simplu nu puteți trece, atunci cu siguranță aceasta nu este persoana potrivită pentru voi, indiferent cât de multe alte calități poate avea.

În cele din urmă, căsătoria este un act de credință. Nu există garanții. Dar creștinul vede această incertitudine foarte mare ca pe un prilej de a practica acea iubire divină necondiționată și invincibilă pentru care am fost creați și fără de care nu suntem niciodată cu adevărat împliniți în viață. Nu vă așteptați să găsiți pe cineva absolut fără cusur, încercați să fiți cât mai mult posibil persoana perfectă pentru partenerul dumneavoastră, iubindu-l necondiționat.

Dar cum pot să știu?

Nu există o formulă secretă, nici o metodă certă pentru a fi siguri că luați decizia corectă. Căsătoria, ca și alte lucruri importante din viață, cum ar fi credința religioasă, sarcina de părinte sau chiar acceptarea unui nou loc de muncă, reprezintă în mod necesar un act de credință. Ar trebui să facem tot ce putem, prin toate mijloacele, pentru a ne pregăti pentru toate aceste lucruri și să ne folosim creierul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit pentru a evita să comitem o mare greșeală. Dar, în cele din urmă, căsnicia este o aventură, o plimbare de suișuri și coborâșuri cu roller coaster-ul. Dacă o abordați cu atitudinea corectă, aceasta va fi una din experiențele cele mai interesante și împlinite ale vieții voastre, chiar și părțile înfricoșătoare care aproape vă fac să renunțați. Dar dacă o veți aborda cu o atitudine negativă, veți pierde întregul miracol și entuziasm și veți ajunge să vă simțiți rău și dezamăgit.

Am spus mereu că o decizie atât de importantă trebuie să fie încredințată de către creștinul sincer voinței lui Dumnezeu, dar ce înseamnă exact acest lucru? Ar trebui să așteptați ca Dumnezeu sa ia decizia pentru dumneavoastră? Răspunsul la această întrebare este „Da și nu”.

Pe de o parte, Dumnezeu ne-a oferit fiecăruia un dar unic, darul liberului arbitru, un dar care ne face să fim după chipul Său mai mult decât orice altceva din univers. Și ne lasă să exercităm această voință liberă fără amestec, chiar și atunci când trebuie să alegem dacă să ne căsătorim și cu cine. Este parte a responsabilității noastre ca indivizi cu voință liberă și parte a creșterii noastre ca făpturi create după chipul lui Dumnezeu, să exercităm această voință liberă cu înțelepciune și grijă. Prin aceasta contribuim la sinergia sau cooperarea dintre Dumnezeu și om.

Dar unde găsim această înțelepciune? Aici este locul în care Dumnezeu intră în rol, pentru că El este sursa întregii înțelepciuni și al întregului adevăr. În dragostea și bunătatea Sa față de noi, El nu ne lasă singuri în exercitarea darului liberei voințe, ci ne oferă în mod constant sprijinul și protecția Sa – cel puțin celor care caută cu adevărat.

(Pr. Antonios Kaldas, Ireni AttiaDoi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 70-75)

Citește și prima parte aici: Decizia de a te căsători – între rațiune și sentiment (I)

Îți mai recomandăm și: Filtre în alegerea partenerului de viaţă