Deschiderea tinerilor spre îndrăgostire și iubire – între dezechilibru și maturizare
Unii confundă primul pas de deschidere sentimentală cu îndrăgostirea însăși. Dacă acest moment nu este înțeles deplin, riscul major este ca înțelegerea stărilor lăuntrice să fie denaturată și omul să fie perturbat de sentimente pe care nu reușește să le califice. De aceea, sunt unii tineri care par mereu îndrăgostiți, sau unii care ajung la un blocaj relațional provocat de inhibarea nejustificată a deschiderii spre relaționarea sentimentală.
Atunci când între un tânăr și o tânără se manifestă o compatibilitate a preocupărilor, se poate naște o curiozitate sentimentală, urmată de o complicitate a gândurilor, însoțită adesea de o comunicare cu implicații sentimentale, urmată de o dezvoltare relațională. Ritmul în care are loc această evoluție trebuie să fie unul onest, corect evaluat și înțeles în toată complexitatea lui.
Unii confundă primul pas de deschidere sentimentală cu îndrăgostirea însăși. Dacă acest moment nu este înțeles deplin, riscul major este ca înțelegerea stărilor lăuntrice să fie denaturată și omul să fie perturbat de sentimente pe care nu reușește să le califice. De aceea, sunt unii tineri care par mereu îndrăgostiți, sau unii care ajung la un blocaj relațional provocat de inhibarea nejustificată a deschiderii spre relaționarea sentimentală. Este important ca, în timpul adolescenței, sentimentul să fie convertit în respect și apreciere, deoarece cultivarea prematură a sentimentelor care tind să avanseze în sfera intimității poate provoca perturbări majore în starea de spirit a adolescentului. Pe de altă parte, la această vârstă se pot manifesta relaționări defazate. Deschiderea sentimentală a unui tânăr, băiat sau fată, are toate șansele să nu primească răspunsul așteptat și, într-un asemenea context, acesta să se afunde în iluzii și imaginar, cu consecințe majore în raportarea la propria personalitate și la stăpânirea de sine. Negestionarea corectă a acestor momente poate duce spre o dezechilibrare a personalității, spre pierderea stimei de sine, decepții, descurajare și multă suferință ce pot duce la traume greu de vindecat.
Tinerii trebuie să învețe să-și stăpânească disponibilitatea sentimentală și să evite încredințarea nestăpânită a inimii. Trecerea de la faza de apreciere la îndrăgostire și iubire nu este instantanee și are nevoie de o abordare complexă.
Dacă aprecierea este reciprocă, este important să fie evaluată cu răbdare și în mod realist.
Odată cu acceptarea stării de îndrăgostit, tinerii se deschid spre o viață nouă, deosebit de complexă. Atunci se zămislește în inima lor dorința de a permanentiza legătura cu cel pe care simte că-l iubește și, dacă este vorba de tineri care au principii de viață bine impregnate în personalitatea lor, putem vorbi chiar de începerea unei relații ce poate duce la viața de familie.
Mulți dintre tineri s-ar putea să fi trăit sentimente și experiențe care să-i fi marcat profund înainte de înțelegerea impactului pe care acestea îl pot avea asupra propriei vieți. Ne putem întreba ce se mai poate face în astfel de situații. Cum pot fi corectate erorile copilăriei și ale adolescenței?
Dacă un om înțelege că în prima copilărie și în prima tinerețe a trăit experiențe care l-au marcat și care au un impact nociv asupra vieții, această concluzie este foarte importantă și poate să însemne un punct de cotitură în viața sa.
Experiențele de viață din care deslușim mesajul constructiv se transformă în evenimente ce pot consolida personalitatea.
Dacă suntem capabili să calificăm prieteniile nepotrivite, vom ști să le alegem pe cele viitoare după criterii mai sănătoase. Totul este ca să nu se manifeste într-o astfel de circumstanțe o stare de justificare artificială a erorilor și o argumentare rațională a atitudinilor îndoielnice. Orice calificare corectă a eșecului se transformă într-o sursă de înțelepciune și se vădește a fi o cale de maturizare.
(Pr. Patriciu Vlaicu, Împlinirea omului în viața de familie, Editura Apostolia, Paris, 2021, pp. 58-60)
Îți mai recomandăm și: Dezamăgirile în iubire și rezervele faţă de căsătorie
Vremelnica sexualitate și rostul ei (I)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro