Părinții Sfântului Filumen cel Nou ne oferă un model de căsnicie trăită în iubire și armonie

Căsătorie

Părinții Sfântului Filumen cel Nou ne oferă un model de căsnicie trăită în iubire și armonie

    • soți închinându-se la icoana Maicii Domnului
      Părinții Sfântului Filumen cel Nou ne oferă un model de căsnicie trăită în iubire și armonie / Foto: Oana Nechifor

      Părinții Sfântului Filumen cel Nou ne oferă un model de căsnicie trăită în iubire și armonie / Foto: Oana Nechifor

    • Sfântul Sfințit Mucenic Filumen de la Fântâna lui Iacov
      Sfântul Sfințit Mucenic Filumen de la Fântâna lui Iacov

      Sfântul Sfințit Mucenic Filumen de la Fântâna lui Iacov

Alcătuiau o pereche unită prin adevărată dragoste şi, ceea ce este esenţial, trăiau în chip armonios şi responsabil. Fără să exagerăm, am putea să caracterizăm această căsnicie ca fiind ideală, o căsnicie-model. Ajunşi la o vârstă înaintată, cei doi soţi, a căror iubire nu a cunoscut scăderi, cereau de la Dumnezeu, în rugăciune – pe lângă altele – şi ceva îndrăzneţ. Îşi doreau mult să plece împreună din această viaţă, ca să nu sufere unul pentru despărţirea de celălalt. Cu totul minunat, cererea lor a fost împlinită într-un mod care nu poate fi socotit întâmplător.

Părinţii Sfântului Mucenic Filumen, Gheorghe şi Magdalena, erau binecredincioşi şi buni familişti. Alcătuiau o pereche unită prin adevărată dragoste şi, ceea ce este esenţial, trăiau în chip armonios şi responsabil. Fără să exagerăm, am putea să caracterizăm această căsnicie ca fiind ideală, o căsnicie-model. Reiese aceasta şi din faptul că au avut copii mulţi şi buni. Aceasta este într-adevăr, cea mai frumoasă reuşită a vieţii.

Ajunşi la o vârstă înaintată, cei doi soţi, a căror iubire nu a cunoscut scăderi, cereau de la Dumnezeu, în rugăciune – pe lângă altele – şi ceva îndrăzneţ. Îşi doreau mult să plece împreună din această viaţă, ca să nu sufere unul pentru despărţirea de celălalt. Cu totul minunat, cererea lor a fost împlinită într-un mod care nu poate fi socotit întâmplător. Doamna Magdalena, care locuia în casa fiicei ei din Levkosia, s-a simţit rău, dar, înainte de a ajunge la spital, a părăsit în pace această lume, în mijlocul copiilor şi al nepoţilor săi. Înmormântarea s-a făcut după rânduială, potrivit tradiţiei, participând foarte mulţi oameni.

Domnul Gheorghe se afla în zilele acelea la Ammohosto, la unul dintre fiii lui, care locuia atunci acolo. Au evitat la început să-i spună că soţia lui a răposat şi au tot amânat. A doua zi după înmormântarea soţiei lui, bătrânul a început să se simtă cam rău şi la numai câteva ore a părăsit şi el, cu pace, această lume. Fireşte, a fost transportat la Levkosia şi înmormântat lângă soţia sa. Credem că sufletele lor s-au întâlnit îndată şi se găsesc împreună la loc de lumină, simţind cum şi unde sunt copiii lor, mai ales cei doi gemeni, învredniciţi de Domnul a fi mult cinstiţi.

Aici, pe pământ – împreună, uniţi sufleteşte, au trecut cu bine „examenele” vieţii şi s-au bucurat de un bun renume, iar dincolo, ca suflete, tot împreună se împărtăşesc de cele viitoare şi aşteaptă împlinirea pe care o va aduce cea de-a doua venire a Domnului.

(Noul Sfințit Mucenic Filumen, Editura Egumenița, 2008, p. 94)

Îți mai recomandăm și: Povestea de iubire a sfinților care au trecut la Domnul în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră