Momentul căsătoriei este tot mai mult amânat în zilele noastre – este bine sau nu?

Căsătorie

Momentul căsătoriei este tot mai mult amânat în zilele noastre – este bine sau nu?

O așteptare îndelungată fără să ai o justificare este în detrimentul viitoarei familii.

Momentul căsătoriei este tot mai mult amânat în ziua de azi. Tinerii preferă o perioadă de prietenie parcă prea lungă ani în şir, pretinsă cu scopul de a se cunoaşte mai bine. Credeţi că se exagerează?

Se exagerează. În secolul al IV-lea Sfântul Ioan Gură de Aur recomanda căsătoria tinerilor la aproape vremea copilăriei: 14-16 ani, 16-18 ani. Desigur, astăzi lucrurile s-au schimbat puţin – cu şcoala, cu studiul, cu profesia – dar o aşteptare îndelungată fără să ai o justificare este în detrimentul viitoarei familii.

Câteva dintre impedimentele pentru căsătorie pretinse de către unii tineri ţin strict de viaţa materială: lipsa unui loc de muncă, a unui cămin pentru viitoarea familie. Cum vedeţi această problemă?

Este o problemă serioasă, dar nu putem să reducem totul la aşa ceva, întrucât de bunuri materiale – loc de muncă, bani, casă – mai facem rost în timp, însă trăirea tinereţii şi mai ales naşterea şi educarea copiilor poate să aibă loc numai şi numai la vârsta tânără pentru un rezultat benefic.

(Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, pp. 92-93)