Despre atitudinea Ortodoxiei faţă de religiile necreştine
Puteţi indica felurite elemente comparative ale adevărului în alte religii şi adesea ele sunt foarte adânci, dar ele nu deschid cerul. Doar când Hristos a venit pe pământ şi i-a spus tâlharului: „Astăzi vei fi cu Mine în rai”, s-a deschis cu adevărat cerul oamenilor.
Hristos a venit spre a lumina omenirea. Există felurite religii aflate în afara revelaţiei Sale, ai căror discipoli sunt sinceri, nepracticând închinarea la idoli şi unde sufletul încearcă cu adevărat să ajungă la Dumnezeu. Aş spune că, înainte ca oamenii să fi auzit de Hristos, aceste religii sunt bune atâta vreme cât sunt practicate sincer, dar ele nu te vor conduce la ţintă. Ţinta, ţelul vieţii noastre este viaţa veşnică şi Împărăţia Cerurilor, iar Dumnezeu S-a întrupat spre a ne-o deschide nouă oamenilor. De aceea, creştinismul este adevărat; puteţi indica felurite elemente comparative ale adevărului în alte religii şi adesea ele sunt foarte adânci, dar ele nu deschid cerul. Doar când Hristos a venit pe pământ şi i-a spus tâlharului: „Astăzi vei fi cu Mine în rai”, s-a deschis cu adevărat cerul oamenilor.
- Aşadar, oamenii care nu au avut nici o legătură cu Hristos, nu au acces la adevăr?
- Cei care nu au auzit niciodată de Hristos? Numai Dumnezeu va judeca. În Vechiul Testament, oamenii nu au auzit niciodată de Hristos, dar apoi Hristos a venit şi le-a predicat învăţătura Sa în iad.
Şi Sfântul Ioan Botezătorul, de asemenea, după părerea noastră, a ajuns în iad înainte de Hristos şi a predicat faptul că Hristos avea să vină acolo pentru a-i libera pe toţi cei ce voiau să fie liberaţi, care voiau să creadă în El. În felul acesta Dumnezeu poate revela adevărul celor care nu au avut niciodată şansa de a-L auzi; cu alte cuvinte, care nu au respins Evangheliile, ci doar nu au auzit de El. Dar odată ce accepţi revelaţia, atunci desigur că eşti mult mai răspunzător decât oricare altul. Cel care primeşte revelaţia lui Dumnezeu Celui Întrupat şi nu vieţuieşte după învăţăturile ei, unul ca acesta este mult mai rău decât orice preot păgân sau alţii asemenea.
(Părintele Serafim Rose, Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului, Editura Agapis, 2005, pp. 54-55)