Despre forţa lui Dumnezeu, care se manifestă în slăbiciune...
Gândiţi-vă la felul cum aţi învăţat să scrieţi când eraţi copii. Mama voastră v-a pus între degete un creion şi v-a luat mâna în mâna ei ca s-o conducă. Întrucât voi nu cunoşteaţi intenţiile ei v-aţi lăsat cu totul mâna în mâna ei. Iată ce înţeleg eu prin forţa lui Dumnezeu, care se manifestă în slăbiciune.
Vă reamintiţi, desigur, cele două pasaje ale Sfântului Apostol Pavel în care se spune: „În slăbiciune mă simt puternic”. Această slăbiciune nu este aceea de care dăm dovadă când păcătuim şi uităm de Dumnezeu, ci aceea care se exprimă printr-o supunere totală, o transparenţă absolută, prin lăsarea cu totul în voia lui Dumnezeu. De cele mai multe ori, încercăm să fim puternici şi ne opunem ca Dumnezeu să-Şi manifeste puterea.
Gândiţi-vă la felul cum aţi învăţat să scrieţi când eraţi copii. Mama voastră v-a pus între degete un creion şi v-a luat mâna în mâna ei ca s-o conducă. Întrucât voi nu cunoşteaţi intenţiile ei v-aţi lăsat cu totul mâna în mâna ei. Iată ce înţeleg eu prin forţa lui Dumnezeu, care se manifestă în slăbiciune. Gândiţi-vă la pânza unei corăbii. O pânză poate capta vântul şi prin fragilitatea ei poate face să înainteze corabia. Dacă în loc de pânză, s-ar fi pus o scândură, vasul nu ar înainta: ceea ce face ca pânza să fie sensibilă la vânt este tocmai uşurinţa ei. Acelaşi lucru se poate spune despre mănuşa de fier şi despre mănuşa chirurgicală: mănuşa de fier e rezistentă, mănuşa chirurgicală e atât de fragilă şi totuşi, purtată de o mână cu inteligenţă, poate face minuni datorită tocmai fragilităţii sale. Iată de ce unele din lucrurile pe care Dumnezeu nu se osteneşte niciodată să ne înveţe, constă în faptul de a înlocui totalul imaginar şi neînsemnat de forţă perturbatoare pe care-l posedăm, prin fragilitatea lăsării în voia Sa.
(Antonie Mitropolit de Suroj, Şcoala Rugăciunii, Sfânta Mănăstire Polovragi, 1994, p. 26)
Maica Domnului – femeia prin excelență
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro