Din leacurile Antichității - hreanul
Folosit de daci, greci și romani, hreanul are un gust iute, aromat și condimentat, fiind o metodă naturală de a trata numeroase afecțiuni.
Originar din S-E Europei și din vestul Asiei, hreanul, numit de daci usturonilă, mai este cunoscut și sub denumirele populare drept "plosca ciobanului" sau "pătrunjel de câmp".
Se consumă atât frunzele, dar mai ales rădăcina, care este partea cea mai bogată a plantei în vitamine, fitoncide (substanțe care au acțiune antibacteriană) sau uleiuri eterice (cu efect calmant).
Între substanțele active importante ale hreanului se numără și: vitamina C, complexul de vitamine B, săruri minerale, peroxidaza, uleiurile volatile, calciu, potasiu, fier, magneziu, zinc, compuși sulfurați, enzime, fitohormoni, glucozinolați (substanță cu acțiune antibiotică), acizi, minerale, având totodată un proprietăți citostatice foarte puternice (datorate glucozinolaților și peroxidazei), diuretice, antiinflamatoare, antioxidante și expectorante.
Hreanul este de preferat a fi consumat odată cu citricele și legumele proaspete, pentru asigurarea necesarului de minerale și vitamine, evitându-se, în timpul tratamentului naturist, expunerea la mediile iritante.
Între indicațiile terapeutice ale hreanului, amintim:
- răceala și gripa
- scade febra
- tonifierea organismului
- întărirea sistemului imunitar
- tratarea afecțiunilor respiratorii, precum astmul, bronșita, sinuzita, guturaiul, nasul înfundat, rinita, răgușeala
- adjuvant în tratarea afecțiunilor pulmonare, precum tuberculoza
- grăbește vindercarea și cicatrizarea
- calmeză durerea
- ameliorează degerăturile
- ameliorează reumatismul, guta, artrita
- elimină tusea
- tratează litiaza urinară, leucoreea
- previne cancerul, în special cel de piele, plămâni, colon și stomac
- adjuvant în tratarea cancerelor
- menține buna funcționare a tractului gastro-intestinal
- elimină balonarea
- tratează infecțiile renale
- elimină pietrele la rinichi
- adjuvant în tratarea tulburărilor vezicii biliare
- tratează infecțiile tractului urinar, precum polipii uretrali, cistita
- elimină viermii intestinali și paraziții
- adjuvant în tratarea sciaticii
- adjuvant în tratarea parezei faciale
- de ajutor în tratarea afecțiunilor oculare, în special a conjunctivitei
- ameliorarea și tratarea unor afecțiuni cardiovasculare, precum circulația periferică deficitară, hipotensiunea arterială, angina pectorală, pericardita
- îmbunătățește memoria
- stimulează libidoul și potența
- crește pofta de mâncare
- tonifică vasele de sânge
- remediază indigestiile
- de ajutor în ameliorarea digestiei lente și gastritei hipoacide
- tratează anemia la adulți și la copii
- tratează paradontoza și stomatita
- redă vitalitate și sănătate tenului palid și descuamat, elină petele
- elimină apa în exces din organism
- echilibrează hormonii
- stimulează creșterea părului
- alungă oboseala
- elimină durerile de cap
Abuzul de hrean în alimentaţie nu este recomandat, acesta ducând la deranjamente digestive (vărsături, arsuri stomacale), transpirație excesivă şi tulburări nervoase.
Hreanul este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează, copiilor până la 7 ani, persoanelor care suferă de tulburări renale, ulcer gastro-duodenal, hipertensiune arterială, hipertiroidie, hiperaciditate gastrică.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
De ce este bine să mâncăm nuci caju
18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro