Doi ani de activitate eclesiastică canonică la Bălţi
Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a aniversat duminică, 24 mai 2020, doi ani de la alegerea în scaunul vacant de Episcop de Bălţi.
Pe 24 mai 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, l-a ales pe Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, în scaunul de Episcop de Bălţi. Prin acest eveniment, la cererea clericilor şi credincioşilor, s-a făcut dreptate şi s-a reparat un neadevăr istoric, acela de a reactiva Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului, singura structură canonică din acest spațiu al nordului Basarabiei. Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului) a fost înfiinţată, ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, la data de 8 martie 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost Episcopul Visarion Puiu (1923-1935), în timpul căruia au fost construite Catedrala Episcopală „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi reşedinţa episcopală. Tot în vremea arhipăstoririi Preasfinţiei Sale au fost înălţate 64 de biserici noi şi renovate 343 de lăcaşuri de cult. Ulterior, această eparhie a fost păstorită de episcopii Tit Simedrea (1935-1940) şi Partenie Ciopron (1941-1944, în calitate de locţiitor). După instaurarea regimului sovietic în spaţiul românesc din stânga Prutului în anul 1944, eparhia şi-a încetat activitatea, fără a fi însă desfiinţată. Odată cu reactivarea structurii eclesiastice canonice din acest spaţiu - Mitropolia Basarabiei -, în anul 1992, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice sufragane, printre care şi Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului), aceasta fiind înregistrată ca persoană juridică şi parte componentă a Mitropoliei Basarabiei la Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Moldovei, prin Certificatul nr. 2017 din 17 decembrie 2004, când i s-a recunoscut şi Statutul de organizare şi funcţionare. Ulterior, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, prin hotărârea nr. 4555 din 22 octombrie 2007, înscrierea acestei eparhii în Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 6 alin. 2 par. 7 poziţia 31).
Mesaj de felicitare din partea Consulatului General al României la Bălți
Colectivul Consulatului General al României la Bălți a adresat Preasfinţitului Părinte Antonie un mesaj cu ocazia împlinirii a doi ani de la numirea ca Episcop al Episcopiei de Bălţi.
Preasfinția Voastră Antonie, Episcop de Bălți,
În această zi de sărbătoare, avem deosebita onoare și bucurie să vă adresăm, din adâncul sufletelor noastre, cele mai sincere şi cordiale felicitări cu prilejul împlinirii a doi ani de când ați fost numit episcop al Sfintei Episcopii de Bălți (fostă a Hotinului), Episcopie ce a fost redeschisă o dată cu întronizarea Preasfinției Voastre. Considerăm că este important să dedicăm un moment special personalităților de renume și credinței pe care o slujesc. Cu o deosebită plăcere, constatăm că, pe zi ce trece, activitatea Preasfinției Voastre este foarte apreciată și că mulți oameni se alătură Preasfinției Voastre. Conștienți fiind că spiritul nostru creștinesc ne învață să ne trăim viața împreună cu ceilalți, în armonie, ca într-o frumoasă călătorie și nu ca într-o competiție acerbă, suntem încredințați că, așa cum vă cunoaștem, Veți reuși să uniți cât mai mulți semeni de-ai noștri în dreapta credință strămoșească. Suntem încrezători ca Veți continua această nobilă misiune şi Veţi reuşi să puneţi în practică misiunea de a ridica necontenit Biserica neamului nostru. Vă dorim multă putere de muncă pentru a reuşi să duceți la bun sfârșit idealurile, întru fericirea, pacea și bunăstarea tuturor creștinilor și ridicarea pe culmile cele mai înalte a poporului român. Vă rugăm să primiți, asigurarea expresiei sentimentelor noastre de cea mai înaltă considerație și vă asigurăm că suntem permanent alături de Preasfinția Voastră și de Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului) în preamărita misiune. Hristos a Înviat! La mulți ani binecuvântați și fericiți! (Colectivul Consulatului General al României la Bălți)