Duminică va începe Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași. Înscrierile se fac online până mâine
Avem bucuria de a vă anunța că Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași, cel mai mare eveniment din România dedicat exclusiv predării și interpretării Artei Psaltice, a ajuns anul acesta la ediția a XIV-a (11-16 iulie 2021). Înscrierile se pot face online, până pe 10 iulie 2021.
Timp de 5 zile, va fi prezent la Iași domnul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, care va susține cursuri intensive de interpretare a Artei Psaltice, lucrând zilnic la nivel avansat cu un grup select de cursanți ce au o vastă experiență în cântarea de strană.
Urmând tradiția edițiilor anterioare, evenimentul îmbină cursuri practice cu prezentări teoretice, astfel încât cursanții vor beneficia de conferințe, dezbateri și discuții cu caracter interdisciplinar, în limbile greacă și română, asigurându-se traducerea orală consecutivă.
În cadrul celei de-a XIV-a ediții vor conferenția, de asemenea, personalități de renume internațional precum: Prof. dr. Athanasios Vourlis (Atena), Cercet. dr. Evangelia Spirakou (Atena), Conf. univ. dr. Maria Alexandru (Salonic), Ierom. Petru Pruteanu (Lisabona), Conf. univ. dr. Zamfira Danilă (Iași), Cercet. Evghenia Ignatenko (Kiev).
Nu ratați șansa de a vă înscrie la acest eveniment de talie internațională și de a învăța direct tainele interpretării de la unul din cei mai renumiți dascăli ai Artei Psaltice! Pentru înscrieri, accesați link-ul: https://byzantion.ro/masterclass/editia-a-xiv-a-2021/formular-inscriere…
Pentru mai multe detalii cu privire la programul evenimentului accesați link-ul: http://byzantion.ro/masterclass/programul-masterclass-ului-international-de-cant-bizantin-editia-a-xiv-a-11-16-iulie-2021.html
***
După 13 ediții emblematice, Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași reprezintă, fără îndoială, cel mai important eveniment din țară dedicat învățării Artei Psaltice, într-o abordare holistică, de la cursuri practice la prezentări teoretice. Evenimentul s-a bucurat anual de participarea a peste 130 de cursanți din toate regiunile țării (clerici, personal monahal, studenți, elevi, psalți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și eclesiale), profesori, cercetători și interpreți de la universități și instituții de renume din Grecia și din România. Pornim mai departe pe drumul frumos și anevoios cu moștenirea valoroasă lăsată pe umerii noștri de toți invitații de marcă de până acum, în frunte cu cei doi ctitori de suflet, maestrul Lykourgos Angelopoulos alături de arhim. Justin Pârvu.
Organizatorii au pregătit o serie de cinci zile intense de cursuri practice și teoretice de interpretare, de tehnică vocală sau de muzică răsăriteană instrumentală, precum și prezentări de paleografie muzicală. Toate vor culmina cu Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, marți, 13 iulie.