Adrian Sîrbu

Adrian Sîrbu

Adrian Sîrbu

Adrian Sîrbu este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi și al cursurilor de Master „Filosofie creştină şi Dialog cultural” din cadrul Facultății de Filosofie din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași. De asemenea, a absolvit cursurile de Master în muzică bizantină ale Conservatorului de Stat din Atena, avându-l ca îndrumător pe Prof. Dr. Georgios Konstantinou. Este absolvent al şcolii de muzică bizantină „Ζωοδόχου Πιγής” din Atena și al Conservatorului de Stat din Atena, secţia Muzică Bizantină, unde a studiat cu prof....

+  vezi mai mult

Adrian Sîrbu este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi și al cursurilor de Master „Filosofie creştină şi Dialog cultural” din cadrul Facultății de Filosofie din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași. De asemenea, a absolvit cursurile de Master în muzică bizantină ale Conservatorului de Stat din Atena, avându-l ca îndrumător pe Prof. Dr. Georgios Konstantinou. Este absolvent al şcolii de muzică bizantină „Ζωοδόχου Πιγής” din Atena și al Conservatorului de Stat din Atena, secţia Muzică Bizantină, unde a studiat cu prof. Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol.

În calitate de dirijor al Corului Byzantion, pe care l-a înființat în anul 1997, Adrian Sîrbu a desfășurat o bogată activitate de interpretare și de cercetare, prin participări la numeroase festivaluri, simpozioane internaţionale şi turnee în România, Grecia, Franţa, Luxembourg, Germania, Italia, Danemarca, Polonia, Belgia, Spania, Rusia, Cehia, la hramurile mănăstirilor româneşti din ţară şi din Muntele Athos și prin editarea a 13 albume de muzică bizantină şi colinde. Din anul 2004 este membru al Corului Bizantin Grec (Atena), iar din anul 2010 este membru al corului de muzică medievală Graindelavoix (Belgia). Din 2005 până în 2011 a fost dirijor al corului mixt Nicolaus. A fost membru al corului de cameră al Filarmonicii de Stat ”Moldova” din Iași, al corului academic Cantores Amicitiae din Iași și al corului Mira.
Și-a îmbogățit activitatea de cercetare prin publicarea mai multor articole în reviste de specialitate și prin traducerea unor lucrări din limba greacă, precum „Teoria şi practica muzicii bisericeşti” de Georgios Konstantinou, „Importanţa cercetării şi metodei de predare a lui Simon Karas cu privire la semnalarea şi inventarierea semnelor hironomice (interpretarea orală a tradiţiei scrise)” și „Vocile Bizanțului” de Lykourgos Angelopoulos. De asemenea, Adrian Sîrbu este inițiatorul și coordonatorul  „Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin” organizat din 2008 în cadrul Universității de Arte din Iași.
Din 2009, activează ca preparator în cadrul Secției de Muzică Religioasă a Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi, îndeplinind și funcția de președinte al Asociației Culturale „Byzantion” din Iași.
Din anul 2011, este doctorand în cadrul Facultății de Studii Muzicale a Universității „Aristotelis” din Tesalonic, având-o ca îndrumător științific pe Prof. Univ. Dr. Maria Alexandru.

-  vezi mai puțin

Părintele Filotei Zervakos

Starețul Filotei Zervakos a fost de foarte tânăr sub îndrumarea Sfântului Nectarie de Eghina, făcătorul de minuni, pe care l-a avut drept părinte...