Educația copiilor în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur

Creşterea copiilor

Educația copiilor în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur

Mare păcat fac părinții care nu vor să-și mustre sau să își supere cumva copiii, cu toate că trăiesc o viață dezordonată și imorală. A îndrepta și corecta copiii este o datorie morală, iar dacă părinții vor fi nepăsători, vor da seama pentru aceasta.

Sfântul Ioan Gură de Aur acordă o atenţie deosebită educaţiei copiilor în spirit creştin, care trebuie să fie „întru învăţătura Domnului”. Grija părinţilor să nu se îndrepte spre a-şi îmbrăca odraslele cu „acoperăminte exterioare”, ci pentru a le dărui adevărata bogăţie şi slavă, care ţine de cele interioare. Bogăţia are în general asupra copiilor un efect vătămător, făcându-i să neglijeze lucrurile importante ale vieţii. Copiii trebuie pregătiţi să reziste la împrejurările potrivnice şi să nu se sperie de acestea, fiind crescuţi în învăţătura Domnului, spre a dobândi răsplată. Părinţii au datoria să îi învețe pe fiii lor că viaţa pământească nu este o prioritate. Părinţii care cresc copii neascultători vor da seama înaintea Domnului, „dacă nu le vor da învăţătura cuvenită”.

Trebuie, așadar, ca părinții să se îngrijească și să cerceteze cu atenție când ies copiii lor din casă și când se întorc, unde se duc și cu cine se întovărășesc. Dacă nesocotesc aceste îndatoriri, vor da răspuns lui Dumnezeu despre modul în care au avut grijă de copii.

De asemenea, mare păcat fac părinții care nu vor să-și mustre sau să își supere cumva copiii, cu toate că trăiesc o viață dezordonată și imorală. A îndrepta și corecta copiii este o datorie morală, iar dacă părinții vor fi nepăsători, vor da seama pentru aceasta. Copiii trebuie învățați tainele Bisericii, dreptatea, înțelepciunea, vitejia sufletească, și trebuie ajutați ca să se cunoască pe ei.

În concluzie, copiii trebuie educați duhovnicește, iar în acest fel, o dată cu educarea lor se educă și părinții; în acest mod vor dobândi împreună Împărăția Cerurilor cu harul lui Hristos.