Răzvan Bucuroiu a conferențiat la Facultatea de Teologie din Iași

31 Octombrie 2013 15:53 Tudorel Rusu Educaţie

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a găzduit azi o interesantă conferință-curs despre „Comunicarea religioasă și presa creștină”, susținută de domnul Răzvan Bucuroiu, director al TVR 3. În cadrul întâlnirii, studenții teologi, cât și părinții profesori de la facultatea ieșeană, au putut afla mai multe lucruri despre începuturile mass-mediei, despre ce înseamnă a fi un bun comunicator, despre situația presei bisericești în România și în lume, despre noțiunile de comunicare publică necesare teologului  și preotului român.

Numeroși studenți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din  Iași au participat azi la conferința  cu tema „Comunicarea religioasă și presa creștină. Introducere”, susținută în Sala T24  de domnul Răzvan Bucuroiu, jurnalist, realizator TV și publicist creștin, actualmente director al TVR 3.

Cuvântul de deschidere, unul de bun-venit, i-a aparținut  părintelui decan Ion Vicovan, care a subliniat și faptul că manifestarea face parte dintr-o serie mai amplă de conferințe-cursuri, pe care domnul Răzvan Bucuroiu le va susține la facultatea ieșeană în viitorul apropiat.

În debutul prezentării sale, invitatul a arătat care este situația religioasă pe glob, enumerând țările cu cei mai mulți atei și țările cu cei mai mulți credincioși. Evidențiind faptul că, în topul celor mai religioase țări, România ocupă locul 6, după Ghana, Nigeria, Armenia, Insulele Fiji și Macedonia, directorul TVR 3 a subliniat cât de importantă și responsabilă ar trebui să fie misiunea comunicatorului creștin. În continuare, studenții teologi au putut să vadă graficele de audiență TV din ultimii ani de la sărbătorile Sfintei Parascheva de la Iași și a Sfântului Dimitrie cel Nou de la București. „Ca om de presă, îmi doresc ca aceste audiențe să fie cât mai ridicate, însă ca om al credinței, îmi doresc ca ele să fie cât mai mici, iar credincioșii să participe fizic la pelerinajele și slujbele acestor sărbători. De la Adam încoace, omul nu a prea evoluat; el mereu găsește o scuză. În ziua de azi, pentru a nu participa la slujbele religioase, el găsește uneori și scuza, total nefondată, că le poate privi și asculta la televizor”, a menționat invitatul.

„Cele mai vechi și mai citite reportaje ale umanității sunt cele 4 Evanghelii”

Conferința a continuat cu o definire creștină a începuturilor mass-mediei, în care s-a arătat că cele mai vechi și mai citite reportaje ale umanității sunt cele 4 Evanghelii, care respectă întru totul cerințele jurnalistice: răspund celor cinci întrebări fundamentale „cine?”, „ce?”,  „unde”,  „când?”, „de ce?”, au un stil concis, cu detalii nu în exces, dar suficiente pentru a descrie un tablou complet, au descrieri psihologice și portretizări foarte reușite, etc. În concluzie, Sfinții Evangheliști pot fi considerați precursorii genului jurnalistic - primii jurnaliști moderni ai umanității.

Un alt aspect important pe care domnul Răzvan Bucuroiu l-a tratat în expunerea de azi a fost cel al percepției comunicării orale, care este formată 7% din cuvinte, 38% din limbajul paraverbal și 55%  din limbajul non-verbal, subliniindu-se cât de importante sunt gesturile, postura și mimica vorbitorului.

„Preoții sunt prietenii și avocații lui Hristos”

După prezentarea situației presei bisericești în lume și în România, invitatul a vorbit la final despre noțiunile de comunicare publică necesare teologului și clericului ortodox român. Enumerăm în continuare câteva dinte acestea.

„Deși sunt buni comunicatori în general, în fața camerei de filmat și a reportofonului, pentru a nu risca, teologii și clericii recurg de obicei la limbajul de lemn, lucru total nerecomandat din punct de vedere al eficacității transmiterii mesajului dorit”.

„Preotul care se exprimă grăbit pierde enorm din impactul auditoriului. De asemenea, neologismele, arhaismele și citatele folosite în exces sunt dăunătoare”.

„Preotul și teologul nu trebuie să fie apocaliptici în exprimare și în atitudine”.

„Atenția prea mare acordată oficialităților în expunerile publice este o greșeală”.

„Preotul trebuie să privească omul în ochi și camera de filmat frontal când transmite un mesaj public. Privitul în jos-semn că ascundem ceva”.

„Este elementar ca un preot să aibă cărți de vizită la el”.

„Discursul tip - dări de seamă «am făcut», «am realizat» trebuie evitat”.

„Recomand interactivitatea cu ascultătorii, chiar și în timpul, de ce nu, al predicii”.

„Preotul este, finalmente, un comunicator al Învierii. Nu poți să vorbești de acest eveniment unic în istoria omenirii cu cuvinte simple și banale, în definiții, cu un aer dogmatic. Despre Înviere trebuie să vorbești înflăcărat și însuflețit. O alocuțiune despre Cel Răstignit, ternă și fără știință, este un asasinat. Preoții sunt prietenii și avocații lui Hristos și trebuie să se comporte ca atare ”.

Jurnalist, realizator TV și publicist creștin, Răzvan Bucuroiu este actualment director al TVR 3 și director-fondator al mensualului de mare succes „Lumea credinței”.  Lucrează în presă din 1990: a fost redactor, între altele, la „România Liberă”, „Azi”, „Ziua”, „Revista 22”. A condus Editura Anastasia și a fost director de programe la televiziunea PAX și la TVR.

 

De la același autor

Ultimele din categorie