Tradiţiile de Florii şi de Paşti - astăzi şi odinioară

Educaţie

Tradiţiile de Florii şi de Paşti - astăzi şi odinioară

    • Tradiţiile de Florii şi de Paşti - astăzi şi odinioară
      Dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, coordonatoarea Departamentului pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor naţionale al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

      Dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, coordonatoarea Departamentului pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor naţionale al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Săptămâna trecută, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala "Episcop Melchisedec Ştefănescu" din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, s-a desfăşurat un curs având ca temă "Tradiţiile şi obiceiurile creştine de Florii şi de Paşti", fiind invitată să conferenţieze dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, coordonatoarea Departamentului pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor naţionale al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Organizatorii cursului, Departamentul de Teologie din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, în colaborare cu Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Centrului Eparhial al Dunării de Jos, şi-au propus ca prin această iniţiativă să promoveze şi să readucă în atenţie valorile tradiţionale româneşti specifice acestor mari sărbători. La eveniment au fost prezenţi protopopii şi preoţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos, masteranzi şi studenţi la Teologie, elevi ai Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi.

În cadrul expunerii, Angela Paveliuc Olariu a vorbit despre specificul Floriilor şi Paştilor în tradiţia românească, cât şi despre Taina Cununiei şi a Botezului în comunitatea tradiţională românească. "La finalul expunerii am fost încântată să aud dorinţa preoţilor prezenţi de a iniţia nişte sondaje etnografice în zona Dunării de Jos, pentru că această parte a ţării, o spun ca etnograf, are un statut oarecum ingrat. Este o zonă mai puţin cercetată, mai puţin cunoscută, invocându-se de fiecare dată faptul că este o zonă cu puternice interferenţe. Din păcate, şi asta am constatat şi după o dezbatere la Institutul de Studii Interdisciplinare, în zona Galaţi nu s-a mai păstrat nimic din tradiţia încondeierii ouălor, nu se mai cunosc termenii. O situaţie dureroasă, care impune cu stringenţă intervenţia etnografilor, astfel încât să readucă în memoria oamenilor aceste meşteşuguri, care ţin de civilizaţia românească tradiţională. M-aş bucura ca şi cei prezenţi în sală să-şi planifice într-o agendă sufletească un sondaj etnografic, indiferent de cine ar fi făcut: de preoţi, de studenţii la Teologie, de masteranzi sau chiar de elevii de seminar", a subliniat Angela Paveliuc Olariu. Participanţii la întâlnire au vizionat apoi un film documentar realizat de etnograful Angela Paveliuc Olariu, intitulat "Simbolistica motivelor de pe ouăle încondeiate, în zonele Botoşani şi Câmpulung Moldovenesc".

În cadrul aceluiaşi eveniment, etnograful Angela Paveliuc Olariu a conferenţiat pe tema tradiţiilor de Florii şi de Paşti şi cu prilejul unei întâlniri organizate la Centrul de Studii Interdisciplinare "Sfântul Ioan Damaschin" al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. (O.B.)

Citește despre: