Concert de gală la Bocşa, în Episcopia Caransebeşului

19 Mai 2016 17:37 Episcopia Caransebeşului

Miercuri, 18 mai a.c., bocșenii au avut parte de un veritabil concert susținut de Ansamblul „L'Echo du Danube” Karlsruhe din Germania, eveniment de excepție, inedit pentru Bocșa. În sala de evenimente culturale a Mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” din Vasiova au fost interpretate, la instrumente vechi, de colecție, piese ale unor renumiți compozitori precum: Thomas Lupo, Henry DuMont, Johann Michael Nicolai, Philipp Heinrich Erlebach, Benjamin Hely, Johann Joseph Fux.

Într-o primă etapă, actualul ansamblu „L’Echo du Danube”s-a manifestat sub forma unui duo viola da gamba, instrument de epocă din sec. XV-XVIII, specific Renaşterii şi Barocului. Mai târziu, grupul instrumental german a ajuns la alcătuirea actuală: un cvintet alcătuit din prof. Anja Eckert viola da gamba, preot Hans-Christoph Meier, viola da gamba, dr. psihiatru Ulrich Rappen, viola da gamba sopran şi viola da gamba bas, prof. Manuela Berbescu, clavecin şi spinetă şi IT trainer George Berbescu, vioară.

Denumirea formaţiei este dată de numele unei colecţii de sonate compuse pentru viola da gamba de Johann Schenk (1660-1712), un compozitor care a activat la Amsterdam şi Düsseldorf.

Grupul instrumental a abordat cu predilecţie opusuri din sec. XVII-XVIII, epoca în care locul vechilor instrumente cu coarde, reprezentate de viola da gamba, a fost luat, treptat, de noile instrumente din familia violinei, într-o periodă fascinantă în care cele două tipologii instrumentale au coexistat. Aceștia au reușit, printr-o interpretare excepțională, să transpună publicul în acea epocă, fiind nevoiți, datorită bisurilor, să-și prelungească programul cu încă două lucrări.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa în parteneriat cu Mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor Vasiova și Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Ultimele din categorie