Examinarea CT cu vizualizarea colonului sau colonoscopia

Interviu

Examinarea CT cu vizualizarea colonului sau colonoscopia

Spitalul Providența al Arhiepiscopiei Iașilor are în dotare unul dintre cele mai moderne aparate pentru Tomografie Computerizată. Cu ajutorul aparatului CT Siemens Somatom go.Top, se poate efectua orice tip de examinare, se pot obține imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului. Această tehnologie permite vizualizarea cu acuratețe a oaselor, a organelor interne, a vaselor de sânge. Astăzi vorbim despre examinarea CT cu vizualizarea colonului cu Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul spitalului.

Ce este Colonoscopia virtuală sau colono-CT?

Colonoscopia virtuală este o examinare tomografică abdomino-pelvină care necesită o pregătire digestivă specifică și distensie colonică suficientă, care permite navigarea virtuală în interiorul colonului pentru a obține imagini CT 3D de înaltă calitate. Se pot analiza imaginile achiziționate și reconstruite ale segmentelor colonului din punct de vedere morfologic: grosime parietală, prezență de polipi, diverticuli, procese tumorale sau inflamatorii. Este un test imagistic CT rapid, neinvaziv, cu disconfort minim pentru pacient, care presupune insuflarea de aer pe o canula mica in interiorul intestinului gros. 

Care este circuitul pe care îl urmează pacientul până ajunge să efectueze colono-CT?

Prima stație a pacientului datorată de simptomatologia zgomotoasă este la medicul de familie. Fie că este vorba de o durere de stomac, de un disconfort abdominal, de constipație sau de alternanța constipație-diaree sau balonări abdominale, medicul de familie ia decizia de a recomanda colono-CT sau trimite pacientul la medicul specialist gastroenterolog. Mai departe, medicul de specialitate recomandă Colonoscopia virtuală în funcție de simptomatologie și în funcție de ce este interesat să afle medicul respectiv.

Când se recomandă această investigație?

Colonoscopia virtuală se folosește în multiple situații. În scop de diagnostic, în cazul unei colonoscopii incomplete, pentru evaluarea leziunii submucoase suspicionate, simptomatologie gastrointestinală, anemie feriprivă, test pozitiv hemoragii oculte în materii fecale, la pacienți în vârstă, fragili, în boala diverticulară/ inflamatorie intestinală, pentru monitorizarea unor polipi > 5 mm nerezecați, descoperiți la o examinare anterioară, post-rezecție polipi, post-rezecție neoplasm colorectal, pentru stadializarea și maparea pre-intervențională în neoplasmul colorectal.

Se folosește și în screening, atunci când colonoscopia clasică nu a fost posibilă sau a fost incompletă, la pacienții cu rezultat pozitiv la testul materiilor fecale, precum și în situații particulare, cu prealabila informare a pacientului despre examinare, beneficii, limite și riscuri.

Cum decurge colonoscopia virtuală?

Pacientul va urma o pregătire alimentară, despre care îi va vorbi, în detaliu, medicul curant sau radiologul. La momentul examinării, colonul va fi insuflat cu aer, scanarea CT făcându-se apoi în decubit decliv și procliv (adică așezat pe spate și pe burtă).

Dacă pe timpul examinării native (adică fără substanță de contrast intravenos) se evidențiază modificări care pentru o bună caracterizare necesită administrarea de substanță de contrast, i se injectează automat. După acest moment, pacientul poate părăsi sala de examinare, post-procesarea și analizarea întregului colon fiind mult mai laborioasă – necesita identificarea, măsurarea și caracterizarea eventualelor anomalii.

Ce ne puteți spune despre colonoscopia virtuală versus cea clasică?

Ca și puncte comune regăsim pregătirea digestivă și distensia colonică.

Întâlnim mai multe beneficii, și anume: examinare rapidă, non-invazivă, disconfort mai redus, furnizarea de imagini 3D, ce pot individualiza leziuni polipoide sau leziuni mucosale. Are un risc mai redus de perforație colonică post-insuflație. Colono-CT-ul oferă imagini ale întregului lumen intestinal și nu necesită sedarea pacientului, astfel încât după efectuarea colonoscopiei virtuale, pacientul poate pleca acasă și efectua activitățile obișnuite.

Putem vorbi și de dezavantaje?

Din păcate, sunt câteva, și anume nu se pot vedea polipi mai mici de 10 mm. Necesită oprirea respirației pentru perioade scurte de timp, în care scanerul tomografiei computerizate (CT) preia imagini de la nivelul colonului, pentru unii pacienți fiind mai dificil, dar nu imposibil. Să nu uităm că se realizează în departamentul de radiologie și implică un grad mic de iradiere, dar e mai important că pot fi identificate probleme de sănătate și astfel rezultatul final este mai important pentru pacient decât gradul mic de iradiere.

Revenind la pacientul Spitalului Providența, cum poate beneficia acesta de examinare CT și în ce condiții? Când se poate gratuit și când cu plată?

Orice pacient care se adresează Spitalului Providența și în urma unui consult de specialitate i se recomandă efectuarea de CT, cu sau fără substanță de contrast, poate fi programat cu bilet de trimitere, în mod gratuit, în limita fondurilor decontate de CAS sau poate beneficia de bilet de monitor, la fel gratuit, dacă se încadrează în acele monitoare.

De asemenea, pacientul care nu are bilet de trimitere, dar are recomandare pentru CT, poate beneficia prin intermediul unui voucher, de reduceri substanțiale. Se programează la numărul de telefon al spitalului sau în triaj, unde i se oferă informații despre ce presupune investigația. Dacă este nevoie de substanță de contrast, pacientul trebuie să prezinte cele 2 analize, uree și creatinină, efectuate în ultimele 2 săptămâni. Totodată, acestuia i se înmânează un formular în care i se dau toate informațiile legate de pregătirea colonului.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=a1O32vA5cmw

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: