Există prietenie de durată între un băiat și o fată?

Căsătorie

Există prietenie de durată între un băiat și o fată?

    • tineri privindu-se în ochi
      Există prietenie de durată între un băiat și o fată? / Foto: Oana Nechifor

      Există prietenie de durată între un băiat și o fată? / Foto: Oana Nechifor

Relația dintre un băiat și o fată trebuie să fie foarte firească, asemenea unei „agape”. Dacă se ajunge la „eros”, cei doi trebuie să mulțumească lui Dumnezeu pentru un astfel de dar.

Orice iubire este de la Dumnezeu. Sunt minunate prieteniile şi sunt posibile.

De obicei însă, prietenia reuşită şi durabilă este între persoane de acelaşi gen – prietenia între bărbaţi, prietenia între femei. Dar, există şi prietenii celebre între bărbat şi femeie. Aici vigilenţa trebuie să fie mult mai mare, pentru că la un moment dat în gesturile fireşti între prieteni poate să apară ispita sau pur şi simplu atracţia firească şi poate să apară o cădere. Însă, o prietenie va fi curată numai dacă va fi curăţită la timp. Aşa cum un trup nu rămâne curat dacă nu-i facem baie, nici un om nu poate fi curat sufleteşte dacă nu se spovedeşte.

Ca urmare, o prietenie rămâne curată atunci când cei doi se spovedesc, îşi supraveghează gândurile şi gesturile şi au o bună comunicare. E nevoie de multă grijă pentru că, la un moment dat, poate să apară o dorință din partea unuia dintre prieteni. […] Și dacă e în amândouă părțile, atunci Îi dăm slavă lui Dumnezeu că prietenia s-a transformat în iubire și erosul a venit și și-a cerut drepturile și facem nuntă mare și vom fi și buni prieteni.

(Maica Siluana Vlad, Meșteșugul bucuriei, vol. II, Editura Doxologia, Iași, 2009, pp. 72-73)