De ce te-ai atașat de el atât de tare chiar de la primele întâlniri? Relațiile sănătoase presupun timp și statornicie
E doar îndrăgostire. Doar începutul relației. Relațiile sănătoase presupun timp și statornicie. Așadar, ele trebuie construite. Ca să rezulte o „clădire” trainică, oamenii trebuie să facă „investițiile” emoționale treptat, pe măsura creșterii încrederii – iar tu, suflet darnic, i-ai dat lui imediat pe tavă tot „aurul” sufletului tău. Vreau să te previn, ca să nu rămâi dezamăgită, îndrăgostirea ta este ca o beție, căreia îi urmează o trezire emoțională, poate chiar și o „mahmureală” amară.
Noi doi suntem una. Și acesta este un mit, o rătăcire. În viața reală, tu ești tu, el este el, și doar în viitor, după multă vreme, apare ceea ce s-ar putea numi „noi” – și într-o relație de lungă durată tot rămân granițe între personalitățile care sunt cuprinse în „noi”, și oricum nu are loc dizolvarea totală a unuia în celălalt. Și asta e ceva normal – ca atare, nici nu trebuie să se tindă spre așa ceva.
Și atunci, de unde îți vine, fetiță dragă, dorința asta pătimașă de a te contopi cu omul iubit? De ce te-ai atașat de el atât de tare chiar de la primele întâlniri?
Toate acestea ți se întâmplă fiindcă... te-ai îndrăgostit. Îți place atât de mult să te gândești la el de dimineață până seara... telefonul sună tot timpul; în rețelele sociale faceți mereu schimb de replici. Fantezia ta lucrează la intensitate maximă. Nu te poți împotrivi acestei „inundații” sentmentale. Și ce e rău aici? Îndrăgostirea așa și trebuie să fie.
Da, într-adevăr, e doar îndrăgostire. Doar începutul relației. Relațiile sănătoase presupun timp și statornicie. Așadar, ele trebuie construite. Ca să rezulte o „clădire” trainică, oamenii trebuie să facă „investițiile” emoționale treptat, pe măsura creșterii încrederii – iar tu, suflet darnic, i-ai dat lui imediat pe tavă tot „aurul” sufletului tău.
Vreau să te previn, ca să nu rămâi dezamăgită, îndrăgostirea ta este ca o beție, căreia îi urmează o trezire emoțională, poate chiar și o „mahmureală” amară.
Oare nu se poate ajunge la relații strânse fără a plăti apoi atât de scump, cu această dezamăgire dureroasă? Se poate, dar pentru unii este greu. Deosebit de greu pentru cei care în copilărie nu au fost acceptați emoțional de părinții lor. Cei care au trăit cu teama singurătății ori sentimentul respingerii reale te vor înțelege bine.
Nu este de mirare că fetele pe care părinții le-au ținut la distanță se mărită la repezeală, fără a fi reușit să înțeleagă dacă relațiile intime cu alesul lor „merg” sau nu – pentru ele, principalul este să fugă cât mai rapid din familia părintească. Cu băieții se întâmplă la fel. Și ei pot fi înclinați spre formarea unor asemenea cupluri, în care foamea lor emoțională să fie satisfăcută imediat, după principiul „aici și acum”. Ei vor să primească totul imediat.
Ce este de făcut?
Încearcă să-ți explici singură cauza intensității sentimentelor tale, dar în nici un caz să nu-i învinuiești pe părinții tăi. Ei nu ți-au vrut răul, ci doar au repetat stilul de educație din familia în care au crescut ei înșiși.
A-ți explica sursa sentimentelor tale înseamnă a înțelege ce ți s-a întâmplat în trecut, cine si cum te-a influențat, și a te strădui să te schimbi, să dobândești deprinderile care în viitor te pot ajuta să construiești relații sănătoase cu ceilalți oameni.
În ce privește îndrăgostirea ta atât de puternică, iată ce o să-ți spun. Dacă nu te poți abține să nu-l suni, să nu cauți să te întâlnești cu el, să nu forțezi relația voastră, cel mai probabil te așteaptă o dezamăgire. La început, toate semnele tale de atenție îl vor flata pe alesul tău, relația tot mai strânsă vă va oferi amândurora un sentiment plăcut – dar se poate întâmpla (și se întâmplă des) ca partenerul să se folosească de atitudinea ta doar pentru a primi plăcere, fără a satisface nevoia ta de dragoste, setea ta de un atașament profund și statornic. În fine, se poate simți pur și simplu înăbușit în brațele tale. Și e normal, căci viața impune și alte priorități. Iar ție ți se va părea că deja te respinge. Nu, fata mea: de fapt, viața începe să-și intre în făgașul normal, scade intensitatea sentimentelor. Dacă vei năzui, la fel ca înainte, spre aceeași incandescență a sentimentelor, spre aceeași frecvență a întâlnirilor, îți poți pierde alesul, fiindcă cerințele tale nu sunt realiste. Mai gândește-te o dată: ce aștepți de la relația voastră? Mie mi se pare că principalul este să îl cunoști mai bine pe celălalt și să îi dai posibilitatea să te cunoască la rândul său.
Îndrăgostirea e dinamită, o explozie emoțională de mare forță. Experiența de viață ne învață să fim de acum înainte mai prudente și să nu ne lăsăm mânate numai de sentimente. Adu-ți aminte de granițele tale. Învață să spui nu doar „da”, ci și „nu”.
*Cartea se adresează femeilor care au dificultăți în a se raporta corect la iubire și relația cu un bărbat. Cu toate acestea, fiecare se poate regăsi într-o măsură mai mică sau mai mare și are ceva de învățat din ea.
(Valentina Moskalenko, Cum să fii fericită în dragoste și căsătorie, Editura Sophia, București, 2017, pp. 37-40)
Vezi și: Mituri despre dragoste și relația de iubire – partea I
Mituri despre dragoste și relația de iubire – partea a-II-a
Puterea și lucrarea iubirii adevărate este uimitoare
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro