Să-i învățăm pe copii în familie ce înseamnă bucuria adevărată

Cred că este foarte important să încercăm să-i bucurăm pe copii. Pentru aceasta, desigur, e nevoie şi de suflet, şi de inimă, şi de înţelepciune, şi de propria experienţă de pocăinţă, căci nu trebuie să-i pierdem pe copii, ci să-i încurajăm să acţioneze cu nădejde în sensul binelui.

Am observat că acei copii ale căror inimi au fost educate şi întărite în Domnul au foarte mare nevoie de emoţii pozitive, sfinte şi pline de bucurie, în culori însorite.

A folosi doar exemple negative şi cuvinte apăsătoare ar fi o greşeală foarte mare! Părinţii nu trebuie să pomenească nicicând copiilor lor învinuiri.

Cred că este foarte important să încercăm să-i bucurăm pe copii. Pentru aceasta, desigur, e nevoie şi de suflet, şi de inimă, şi de înţelepciune, şi de propria experienţă de pocăinţă, căci nu trebuie să-i pierdem pe copii, ci să-i îndreptăm din patimile lor şi, vorbindu-le în mod pozitiv, să-i încurajăm să acţioneze cu nădejde în sensul binelui, şi nu doar să guste în sine frica şi condamnarea.

(Preot Maxim Kozlov, Spovedania copiilor. Sfaturi practice pentru preoţi, părinţi şi copii, traducere din limba rusă de Gheorghiţă Ciocioi, Editura de Suflet, Bucureşti, 2014, p. 80)

De la același autor

Ultimele din categorie