Cei cărora acum 20 ani le-am predat religie, aceloraşi astăzi trebuie să le împărţim pliante contra fumatului, contra drogurilor...

Părinţii nu se îngrijesc să aibă prietenie unii cu alţii şi să fie cu copiii într-o anumită conjunctură; pentru că nu poţi dărâma nimic, nu poţi evita nimic dacă nu pui ceva în loc.

La noi, iată, facem religie de aproape 20 ani în şcoală. Cei cărora acum 20 ani le-am predat religie, aceloraşi astăzi trebuie să le împărţim pliante contra fumatului, contra drogurilor, etc. Aceştia sunt tinerii noştri, din copii pe care îi avem! Căci părinţii zămislesc copilul aiurea, când nu trebuie, apoi relaţiile între soţi se continuă şi în timpul sarcinii şi copilul are multe de suferit, sunt deja multe studii pe problema aceasta. Apoi copilul mai merge la grădiniţă unde, până vine educatoarea, toţi copiii stau şi se uită la desene animate în care violenţa este de 68 de ori mai mare decât într-un film obişnuit. Apoi continuăm cu accesul la informaţie, o informaţie necontrolată: discuţii despre prezervative şi altele deoarece „copilul trebuie informat”. Chiar dacă s-a constatat că românii au o reticenţă pentru prezervative şi tot merg asociaţii special create care dau copiilor la grădiniţă prezervative. Ei le umflă şi se umple grădiniţa de baloane sub ochii mamei noastre, sau a prietenei noastre, care este educatoare, dar trebuie să execute ordine. Şi mai departe alte multe greşeli. Apoi nu este la modă dacă nu te duci la discotecă. Părinţii nu se îngrijesc să aibă prietenie unii cu alţii şi să fie cu copiii într-o anumită conjunctură; pentru că nu poţi dărâma nimic, nu poţi evita nimic dacă nu pui ceva în loc. Nu poţi să iei copilului discoteca şi să nu-i dai nimic, trebuie să-i dai ceva în loc, asta ar însemna întâlniri, spectacole, iarbă verde şi multe altele, pe care părinţii ar trebui să le facă cu copiii. Părinţii nu fac aşa, iar dacă apucă vreodată să meargă undeva, lasă copiii la mama, la tata, la bunica sau la vecini şi se unesc 3-4 familii şi se duc fără copii.

Urmează criteriile false după care se alege cel cu care o să-ţi petreci restul zilelor de aici înainte şi astfel nu mai putem discuta despre „Căsătoria - o cale spre desăvârşire”. Căci este un adevăr duhovnicesc dat omului şi căsătoria este una din căi, şi călugăria este una din căi, şi fecioria este una din căi, şi celibatul este una din căi, dar numai despre căsătorie s-a adresat Mântuitorul Hristos şi a făcut referire prin gura Sf. Apostol Pavel zicând „taina aceasta mare este în Hristos şi în Biserică”.

(Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, pp. 121-122)

De la același autor

Ultimele din categorie