Dragostea și gelozia sunt incompatibile

Dacă soții, doi oameni care se iubesc unul pe celălalt, înving acest sentiment (ce trebuie oricum învins, fiindcă își are temeiul în firea pătimașă a omului), dacă trec la un alt nivel al relației lor, care devine una de încredere, această relație se dezvoltă și dragostea lor devine mai temeinică.

Dragostea poate fi amestecată cu gelozia, însă rădăcinile geloziei se află totuși în egoism. Gelozia se întemeiază pe neîncredere față de partener, și ca atare este o stare psihologică distructivă. Reiese că dragostea și gelozia sunt lucruri incompatibile.

Într-o anumită măsură, gelozia poate fi prezentă în primele stadii ale dragostei, atunci când dragostea nu este încă desăvârșită – dar dacă soții, doi oameni care se iubesc unul pe celălalt, înving acest sentiment (ce trebuie oricum învins, fiindcă își are temeiul în firea pătimașă a omului), dacă trec la un alt nivel al relației lor, care devine una de încredere, această relație se dezvoltă și dragostea lor devine mai temeinică. (Irina Rahimova, psiholog)

(Dmitrii Semenik, Dragostea adevărată: taina dragostei înainte și după căsătorie, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2012, p. 49)

De la același autor

Ultimele din categorie