Să nu te împrumuți cu ușurință!

Limitează-te la strictul necesar. Nu-i lăsa pe trâmbițătorii pieței să-ți strice dispoziția. Să te bucuri și să valorifici până la capăt ceea ce ai și să ignori ceea ce încă nu poți dobândi.

Să nu te împrumuți ușor. Dar, dacă trebuie să te împrumuți, ai grijă să te apropii de oameni buni. Dacă nu ești atentă la acest aspect, riști să dai făină și să primești tărâțe.

Un poet popular anonim spune acest lucru mult mai bine decât mine: „Dacă de la bancă bani nu primești, mai bine stai și aștepți. Cei care banii lumii-nvârt mai multe decât toți cunosc”.

Îi văd din când în când pe acești oameni fără minte rugându-se pentru un ajutor financiar în plus, pentru că pur și simplu au căzut în isteria care domnește în jurul nostru și au cumpărat peste puterile lor... Apoi, amețiți de acest cerc vicios, caută să aibă în posesia lor cât mai multe și țin strâns de ele, astfel încât valorile adevărate ale vieții le scapă printre degete.

Din acest motiv, limitează-te la strictul necesar. Nu-i lăsa pe trâmbițătorii pieței să-ți strice dispoziția. Să te bucuri și să valorifici până la capăt ceea ce ai și să ignori ceea ce încă nu poți dobândi.

(Charlie W. Shedd, Scrisori Caterinei. Sfaturi unei tinere căsătorite, traducerea preot Constantin Coman, Garoafa Coman, Editura Bizantină, București, p. 114)

De la același autor

Ultimele din categorie