(Fotoreportaj) Leacuri pentru cei din lume – povestea neștiută a laboratorului de la Mănăstirea Paltin
Au toate bocanci. Și fiecare traista ei. Sunt pregătite să urce pe dealuri. E o drumeție care se repetă, în perioada aceasta, de patru, cinci ori pe săptămână. Și nu e tocmai o drumeție, căci traista e făcută pentru a fi umplută. E muncă. Și nu-i nici doar muncă – pentru că e cu har și cu dar. Iar rodul bun e răsplată care se revarsă din plin peste Paltin.
Maicile de la Mănăstirea Paltin sunt ca într-un stup. Muncitoare și luminoase, punându-și rugăciunea și lucrul în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. Maicile de la Mănăstirea Paltin sunt ca într-un laborator. Iar o parte dintre ele chiar sunt în laborator! De data aceasta nu mai e doar un fel de a spune – ci o realitate cât se poate de concretă.
Tocmai munca de laborator le poartă pe maici peste dealuri. După o dimineață ploioasă și niște nori încă negri în depărtare, câteva dintre ele sunt gata să profite de soarele apărut pe cer pentru a culege muguri de molid și de brad. Din scaunul de la birou, ne pare a fi treabă ușoară. Dar mersul pe teren alături de ele ne readuce cu picioarele pe pământ. Un pământ mult înclinat și denivelat pe care 5000 de pași nu au deloc aceeași valoare cu 5000 de pași făcuți la o plimbare prin oraș.
În general, perioada culesului de muguri este de la sfârșitul lunii mai până spre mijlocul lunii iunie. Dar frigul a mai ținut, anul acesta, natura în loc. Oricum, nu-i cu supărare. Atunci când e timpul cel mai bun, maicile sunt pe recepție. Cu grijă și cu drag de natură, cu recunoștință față de Dumnezeu, cu bună ascultare și cu înțelegere în obște, cu dragoste față de aproapele. Cu răbdare și cu migală – căci vreo trei ore durează să se umple o singură traistă.
„Mugurii de molid și de brad sunt cunoscuți din copilărie pentru majoritatea dintre noi. Sunt leacul cel mai eficient pentru tratarea tusei, a laringitei și a bronșitei. Au un gust așa, dulce-acrișor. Se culeg pe timp de soare. În general, căutăm să alegem brazi care sunt mai mari, mai bogați. Încercăm să protejăm vârful, culegem lateral, ca să le dăm voie și lor să se dezvolte”, explică maica Ecaterina.
Are blândețe și fermitate în mișcări. Are o cumințenie în vorbire și privirea i se bucură de tot verdele care o înconjoară. „Noi nu trăim doar pentru noi înșine și plinirea nu vine doar ca să fii tu bine, ci binele vine și dacă îl împarți cu celălalt. Important e să fie din inimă. Aici avem un ideal suprem. Dacă o facem, o facem pentru Domnul și, după aceea, pentru aproapele. Ascultarea la laborator este ocazia noastră de a ne apropia mai mult de Dumnezeu prin mergerea în mijlocul naturii, dar și de oameni, oferindu-le produsele naturiste pe care le facem în laborator și pe care le oferim în cadrul magazinului. Consider că totul cu osteneală se câștigă”. Iar câștigul e cu atât mai mare, cu cât binecuvântarea Părintelui Justin Pârvu se simte la fiecare pas.
Într-un moment de tihnă, maicile sunt cu ochii spre… acasă. Acasă în Cer – și acasă pe pământ. Se vede minunat ansamblul Mănăstirii Paltin! Iar când se va termina și reparația la acoperișul bisericii, cu atât mai frumoasă va fi priveliștea!
Aproape de Mănăstirea Petru Vodă, Mănăstirea Paltin a fost gândită, dintru început, ca un așezământ social și medical. Iar această dorință a Părintelui Justin s-a potrivit perfect cu studiile în Medicină ale maicii starețe Justina Bujor – dar și cu dragostea ei de natură și de medicină naturistă. „În 1999, chiar atunci când se construiau toate clădirile, a venit aici o doamnă biolog și cercetător, Iulia Siminiciuc. Ea a fost cea care a făcut, practic, primul laborator, și ea a început să ne învețe care sunt plantele de care ne putem ajuta și la ce se folosesc fiecare. Această doamnă era foarte bine documentată, avea și brevete de invenție. Bineînțeles, eu studiind Medicina, am început să cercetez, să mai citesc cărțile și publicațiile care au apărut în legătură cu medicina naturistă. Și, având în vedere că această zonă, pe lângă faptul că are o poluare zero, are o floră extraordinar de bogată, astăzi aproape 90 % din plantele pe care le folosim în produsele noastre sunt culese de aici”, ne explicase, mai înainte, maica stareță.
Dragul și pasiunea pentru natură și pentru medicina naturistă le-a transmis cu prisosință și celorlalte maici. Prin urmare, deloc de mirare ne-a fost când, după clipele puține de odihnă, în coborârea spre mănăstire – deși își îndepliniseră misiunea de a culege mugurii de brad și de molid – maicile se bucurau ca niște copii, adunând floricele. Nu se așteptau acum să găsească silur, nici trei frați pătați. Și mai vedeau și câte o altă floare bună de dus la laborator. Și un fir de aici, altul de aici, și-au făcut maicile și buchețele de flori și noi informații despre starea câmpului și despre programările în legătură cu ceea ce vor mai culege de-a lungul verii: păpădie, pătlagină, traista ciobanului, sânziene, cimbrișor, sovârf, sunătoare, crețușcă, crețișoară, păducel. Și altele. Plus fragi și zmeură. Neobosite maici, minunate maici – care, de cum și-au întâlnit stareța, i-au povestit cu bucurie despre toată munca lor.
La începuturi, maica Justina crea produse dintre cele mai ușoare – și în cantități mici. „Mai cerea câte un om din sat, mai venea câte unul bolnav… Și așa am început să le prepar și în funcție de afecțiuni, să le fac formula necesară care trebuia aplicată. Apoi, oamenii se întorceau și spuneau că se simt foarte bine, că pur și simplu au înviat. La un moment dat, unei bunicuțe care nu mai mergea i-am dat un ulei de reumatism – și după aceea era foarte vioaie, nu mai avea nicio durere. Aceste bucurii le spuneam și părintelui Justin. Și părintele, la un moment dat, așa, avea și o doză de umor, și mi-a zis: Da’ cine crezi tu că se roagă pentru acești oameni? Bineînțeles, cu smerenie spunea lucrul acesta, dar mi-a dat de înțeles că la o mănăstire nu numai această formulă chimică are valoare, ci dragostea pentru om care vindecă. Dragostea ta de a face, de a culege planta, de o pune în aceea oală sau unde o pui la macerat sau la fiert.” Tocmai de aceea, maica Justina a căutat întotdeauna să aibă în laborator doar maici cu dorință de a învăța, pasionate de acest domeniu, care lucrează cu bucurie și pe care munca aceasta nu le nemulțumește.
Așa se face că, din 1999 și până astăzi, în laboratorul naturist de la Paltin a crescut numărul de produse și s-a diversificat oferta cu tot felul de tincturi, siropuri, creme, uleiuri și chiar cosmetice. Iar maicile… maicile și-au păstrat simplitatea și rugăciunea, documentându-se constant, interesându-se de oameni și dorindu-și să-i vadă sănătoși ori, cel puțin, cu starea de sănătate ameliorată. „Ca ascultare mănăstirească, este perfect pentru un călugăr să culeagă plante și să le folosească pentru a tămădui oamenii. Pentru că, de multe ori se întâmplă, omul parcă nu vrea numai o tinctură, vrea și un sfat, vrea să-l asculți, vrea să ai răbdare cu el, vrea dragostea aia pe care trebuie să o găsească la un monah, la o monahie. Adică o dragoste dumnezeiască, o dragoste care se revarsă și dă mai departe celorlalți lumină și pace”, a mai spus maica Justina, stareța Mănăstirii Paltin.
După un tur de recunoaștere prin laborator, explicații printre bidoane de inox cu tincturi puse la macerat, vizită în depozit și întrebări pe tot felul de afecțiuni și remediile potrivite, am ajuns în bucătărie, la maica Iordana, printre muguri. Dar nu printre mugurii cunoscuți, culeși, gustați de noi mai devreme – ci unii de pin, care ne-au lărgit sfera de interes cu privire la munca din laborator. „Sunt culeși din zona Sucevei, nu se găsesc la noi. Având mai multă rășină și mai multe uleiuri volatile, au mai multe proprietăți benefice pentru organism. Recomandăm în afecțiuni respiratorii superioare, afecțiuni pulmonare, dar îi folosim și extern. Facem ulei și folosim în crema antireumatică. De asemenea, pinul e foarte bun și pe afecțiunile renale, mai ales în combinație cu fructele de merișor care vor apărea mai târziu. Este foarte bun antimicrobian pinul. E indicat în cistite și chiar și pentru afecțiuni ale pielii. Și un foarte bun expectorant! În general, la copii îl recomandăm”, explică maica Iordana.
Pe lângă plită, aceasta amestecă în două oale mari în care mugurii încep deja să devină tratament. În prima oală se fierb mugurii cu apă, până devin moi. Când s-au fiert, se strecoară și doar sucul se fierbe în oala a doua – cu aproximativ 800 de grame de zahăr la fiecare litru de suc de pin. Se lasă pe foc spre două ore, până se încheagă, apoi se toarnă în sticle. Iar sticlele vor ajunge curând, proaspete și de leac, în magazin.
Se întorc oamenii la simplitate? Așa nădăjduiește maica Iordana: „Mulți vin la noi, pentru că știu că nu punem conservant, nici nimic din ceea ce ține de chimicale. Inclusiv la creme folosim doar uleiuri naturale, doar ceară. De aceea am făcut și produse cosmetice, pentru că ne cerea lumea”. În timp ce ne răspunde la întrebări, maica așază în tăvi mugurii culeși mai devreme, de molid și de brad. „Îi punem în deshidrator – în jur de 50°, ca să nu-și piardă proprietățile. Și mugurii, în această formă uscată, sunt folosiți apoi la ceaiuri și la tincturi. La noi este o zonă foarte umedă. Tot ce uscăm cel mai bine își păstrează proprietățile în pungile astea de plastic. Am încercat mai multe metode, dar așa se păstrează cel mai bine”.
Un mod simplu în care produsele ajung la clienți este cel în varianta clasică – a cumpărăturilor direct din magazin. Maica Teofana știe în orice clipă să spună ce poate fi de folos pentru cei care suferă de gută cronică sau acută, diabet, circulație periferică și cerebrală, colesterol, trigliceride, litiază biliară, prostată, insomnii, anxietate, fragilitate capilară, reumatism, obezitate, bronșită cronică, probleme de digestie, afecțiuni nervoase, pulmonare, cardiace, intestinale, respiratorii, renale, ginecologice. Există și tincturi pentru imunitate și pentru detoxifierea organismului, și contra alergiilor, și antiacneice – chiar și antitumorale. De asemenea, sunt și creme pentru cei care au reumatism, dureri musculare, cancer de piele, tumori, artroze, noduli, psoriazis, hemoroizi și varice, dar și creme hidratante, pentru circulație periferică, pentru regenerarea țesturilor. Sunt și săpunuri, creme antirid sau acneice, deodorant, o pudră dentară, uleiuri, balsam de buze, ceaiuri, siropuri. „Vine lume foarte multă. Nădejdea e la Domnul. Dar și acestea, care sunt produse naturale, ne tămăduiesc. Foarte mulți oameni cu diverse afecțiuni vin și spun că s-au tămăduit sau că măcar i-a ajutat să-și ducă boala. E o cruce lăsată de Bunul Dumnezeu”, ne mărturisește maica Teofana. E bucuroasă când se întorc oameni care povestesc că au scăpat de alergii sau de noduli, că s-au vindecat complet sau au putut ameliora anumite dureri.
Fericită este și maica Nina, de la sectorul de distribuție a cererilor care se fac la telefon și online: „De multe ori, oamenii chiar îmi spun și diagnosticul, boala de care suferă, și noi vedem dacă îi putem ajuta cu ceva. Bineînțeles că nu excludem tratamentul medicamentos pe care îl iau de la medicul de familie sau de la medicul specialist dar, în momentul în care ei rămân cu anumite urmări în urma unor boli, cum ar fi tusea provocată de o viroză care nu mai trece, le recomandăm produsele noastre – și am avut surpriza să ne mărturisească mulți că ceea ce au făcut tincturile noastre nu au făcut medicamentele cu cortizon. E o mare bucurie să auzi că în urma două sau trei săptămâni de tratament cu tinctură sau sirop de pin sau nectar de cătină omul s-a vindecat și a rămas fără probleme”.
Potrivit maicilor, comenzile cele mai frecvente sunt pentru probleme respiratorii și afecțiuni nervoase. Oamenii sunt neliniștiți și stresați. Au probleme neurologice sau pe aparatul osos, foarte mulți plângându-se de dureri de coloană. În acest context, cel mai bine vândută este crema de untul pământului pentru deformări osoase și probleme de reumatism. „Am observat că aceste remedii naturale nu se adresează doar bolii, ci bolnavului. Omului luat ca întreg. De multe ori, anumite principii active pe care le conțin plantele acționează asupra întregului organism și, atunci, omul își rezolvă mai multe probleme. Iar asta pentru noi este o mulțumire”, a mai adăugat maica Nina.
De fapt, ceea ce se întâmplă la Mănăstirea Paltin, în laboratorul și la magazinul naturist BioPaltin, e o dovadă a ceea ce Părintele Justin ne învăța încă din timpul vieții. Dumnezeu ne dă, aproape și la îndemână, remedii pentru menținerea sănătății, pentru păstrarea echilibrului interior, trupesc și sufletesc. Iar plantele au un anumit har și un dar pe care ar fi bine să nu le neglijăm. De aceea, în realitatea aceasta cu tot mai multe reclame la farmacii și la medicamente, e minunat că lucrurile se mai pot petrece și altfel. E minunat că mai există variante alternative, naturale, pentru probleme cu care ne confruntăm. Din inima pădurii – către lumea cea mare.
Ce se întâmplă în stupina Mănăstirii Războieni?
Realizat deCitește despre: