Fracturile osteoporotice și cum le putem preveni
Vorbim despre fracturile de fragilitate secundare osteoporozei, când apar, de ce și cum le putem preveni și o avem alături de noi pe Irina Cațarschi, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.
La nivel mondial, osteoporoza determină peste 9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă că la fiecare 3 secunde apare o fractură de fragilitate. Când și de ce apare această fractură secundară osteoporozei?
Fractura de fragilitate asociată osteoporozei este determinată de rezistența osoasă redusă. Ea apare în urma expunerii la forțe mecanice care în mod obișnuit nu ar determina fracturi, respectiv: tuse, strănut sau traumatisme minore, precum căderea de la propria înălțime. Deși produce efecte semnificative asupra sănătății, dar și a calității vieții pentru vârstnici, este nevoie de conștientizare a importanței acestei afecțiuni.
La nivel mondial aproape 200 milioane de femei sunt diagnosticate cu osteoporoză.
Persoanele care au suferit deja o fractură de fragilitate prezintă un risc mare de apariție a unei alte fracturi în primii 2 ani de la fractura inițială.
Sediile de apariție a fracturilor de fragilitate sunt reprezentate de șold, coloana vertebrală și antebraț. Aproape 90% din fracturile de șold apar la persoane peste 65 de ani.
Din păcate, aceste fracturi au consecințe majore asupra calității vieții pacienților provocând durere și dizabilitate importantă cu risc crescut de mortalitate și morbiditate.
Ce putem face pentru a preveni aceste fracturi?
- Să avem o dietă sănătoasă și echilibrată, care să aducă vitamine și minerale. Un aport corect de calciu și vitamina D.
- Exerciții de tonifiere pentru musculatura membrelor inferioare.
- Verificarea acuității vizuale.
- Asigurarea mediului casnic, respectiv eliminarea pragurilor, instalarea de bare de prindere în interiorul dușului, lângă toaletă, la nivelul căzii, asigurarea unui iluminat suficient, instalarea de balustrade la nivelul scărilor.
- Evitarea factorilor nocivi, precum fumatul.
- Evaluarea densității osoase prin osteodensitometrie.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=Sol0W_Ci3Kk
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/