„Fratele geamăn sau sora geamănă ai lui Toma suntem noi”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Fratele geamăn sau sora geamănă ai lui Toma suntem noi”

Ca în fiecare an, în Duminica a doua după Paşti, cunoscută sub numele de „Duminica Tomei”, Biserica „Toma Cozma”, vechi monument istoric al cetăţii Iaşului, a îmbrăcat haine de sărbătoare întru cinstirea Sfântului Apostol Toma și a mărturiei sale despre Hristos Cel Înviat. 

Sărbătoarea hramului parohiei ieșene a debutat în seara zilei de sâmbătă, 7 mai, când s-a oficiat în sobor Slujba Vecerniei Hramului şi a Litiei. Duminică, 8 mai, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în sobor condus de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La sărbătoarea hramului Bisericii „Toma Cozma” au participat sute de pelerini, precum și autorități locale.  

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat că omul este chemat să devină frate mai mic al Mântuitorului Hristos: „Sfântul Apostol Toma este numit în Evanghelie ca fiind «Geamănul». Avea probabil un frate sau o soră cu care se născuse în același timp. De-a lungul istoriei, au încercat Sfinții Părinți ai Bisericii să înțeleagă: cine a fost fratele geamăn sau sora geamănă a lui Toma ? Un răspuns duhovnicesc, dar, nu mai puțin real, ar fi că fratele geamăn sau sora geamănă ai lui Toma suntem noi. De la începutul umanității și până astăzi, găsim în foarte multe ființe umane, în noi înșine, aceeași stare prin care a trecut Sfântul Apostol Toma. Și de-a lungul veacurilor, frații gemeni și surorile gemene ai lui Toma au apărut, au trăit, s-au manifestat până în zilele noastre, și cu certitudine, așa va fi până la sfârșitul lumii, având aceeași frământare: «Dacă nu voi vedea semnul cuielor și coasta lui însulițată, nu voi crede». Toma însă s-a încredințat de Înviere, și apoi și-a dăruit viața proprie Mântuitorului Hristos. Să ne dăruiască Dumnezeu să mai trecem o etapă, dacă se poate, din starea de frate geamăn sau soră geamănă a lui Toma, și să ajungem la starea de frate mai mic al Domnului Hristos”.

Cu multă emoție, părintele paroh Mihai Mărgineanu a adresat cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru acceptarea invitației de a sluji Sfânta și Dumnezeiască Liturghie de hramul bisericii, dăruindu-i totodată, ca semn de prețuire, din partea parohiei, o icoană pictată pe lemn cu Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, subliniind în acest mod și importanța acordată celei de-a doua ocrotitoare a bisericii: „Biserica «Toma Cozma» este ctitorie a banului Toma Cozma, un demnitar ieșean, un om a cărui viață a fost dedicată administrației locale, ocupând mai multe funcții și atribuțiuni publice. Acesta, împreună cu soția sa, a trecut printr-o dramă: unicul lor copil, o fetiță, a murit de timpuriu și au rămas cu o poziție socială foarte bună, dar totodată s-au confruntat și cu acea lipsă a afecțiunii pentru un copil. Și au luat o hotărâre foarte importantă în viața lor: au hotărât să ctitorească biserici. Astfel, banul Toma Cozma este ctitorul a trei biserici: Biserica «Toma Cozma», căruia i-a dat hramul Sfântului Apostol Toma și a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, căci pe soția sa o chema Ecaterina, Mănăstirea Dobrușa din Republica Moldova, o mănăstire ce a reprezentat de-a lungul secolelor un pol de spiritualitate și cultură pe malurile Nistrului, și o biserică în județul Bacău”.

Moaștele Sfântului Apostol Toma și ale Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, spre închinarea credincioșilor

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba de sfințire a stranei cu icoane, în care au fost așezate spre închinare două fragmente din moaștele Sfântului Apostol Toma și ale Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina. „Biserica noastră a primit în dar de la Arhiepiscopia Atenei și a Întregii Elade (Patriarhia Greciei), două fragmente mici: unul din moaștele Sfântului Apostol Toma și unul din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, ocrotitorii acestei biserici. Și aceste sfinte moaște pe care le-am primit, le-am ținut cu multă purtare de grijă pe masa Sfântului Altar și am așteptat ca mâna ierarhului nostru să le așeze la locul cuvenit de închinare, pentru că cinstirea moaștelor trebuie să aibă ca punct principal de sprijin în conștiința creștinilor binecuvântarea ierarhului. Între binecuvântarea pe care ierarhul o împărtășește credincioșilor și preoților de pe cuprinsul unei eparhii și ceea ce primim în dar prin închinarea la sfintele moaște este o strânsă legătură”, a explicat pr. paroh Mihai Mărgineanu.  Sfintele moaște vor rămâne în permanență la Biserica «Toma Cozma», unde, zilnic, începând cu ora 18:00, se vor rosti acatiste și rugăciuni, credincioși de pretutindeni fiind așteptați să pășească pragul bisericii pentru a se închina. Tot în cinstea Sfinților Ocrotitori ai parohiei, în fiecare zi de sâmbătă, începând cu ora 7:00, se săvârșește Sfânta Liturghie. În cadrul sărbătorii hramului, a fost organizată și o expoziție de ouă încondeiate, în care au fost expuse cele mai reușite ouă și au fost oferite diplome și alte surprize tuturor copiilor și tinerilor participanți la Atelierul de încondeiat ouă organizat în perioada Postului Mare de către Asociația „Toma Cozma”, în parteneriat cu Primăria Iași.

Slujba Botezului pentru doi prunci

Tot în Duminica Sfântului Apostol Toma, IPS Părinte Mitropolit Teofan a fost prezent la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Păcurari din Iași, unde a oficiat slujba Botezului pentru pruncul Nicolae, cel de-al treilea copil al părintelui diacon Laurean Mircea, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași. Ceilalți doi copii ai familiei Laurean și Roxana Maria Mircea sunt Maria Gabriela (6 ani) și Parascheva (2 ani). Și biserica Parohiei Rediu Mitropoliei din Popricani, judeţul Iaşi, a îmbrăcat duminică straie de sărbătoare pentru primirea Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan  şi oficierea Tainei Sfântului Botez pentru prunca Maria, primul copil al părintelui Constantin şi al presbiterei  Ana-Nicoleta Grigore, născută de sărbătoarea Bunei Vestiri. IPS Părinte Teofan a fost primit cu pâine şi sare de către primarul comunei, Înalpresfinţia Sa aflându-se pentru a doua oară în parohia Rediu Mitropoliei- Popricani, după ce, în 2014, a sfinţit  clopotniţă bisericii ridicată de credincioşi. La eveniment au participat preoţi şi colegi al părintelui Constantin Grigore de la Centru Eparhial Iaşi, enoriaşii micii comunităţi Rediu Mitropoliei, şi nu în ultimul rând familia, în care ambii bunici sunt preoţi.

IPS Părinte Teofan a oferit celor doi prunci în dar câte o Sfânta Scriptură, pentru a le fi călăuză şi ajutor în viaţa de creştini, iar credincioşilor le-a oferit cărţi de rugăciune.

Tot duminică, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost alături de familia  d-lui Ioan Nani, directorul general Antibiotice S.A., greu încercată în urma trecerii la Domnul a fratelui Dumitru Nani. IPS Părinte Teofan a oficiat o slujbă pentru odihna sufletului celui adormit și a transmis condoleanțe familiei îndurerate. (Vasilica Onofrei, Tudorel Rusu)

Citește despre: