Gând de recunoștință și distincții post-mortem pentru cei din „linia întâi”

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Gând de recunoștință și distincții post-mortem pentru cei din „linia întâi”

Miercuri, 14 octombrie, pe scena special amenajată în fața Catedralei Mitropolitane din Iași a fost săvărșită Sfânta Liturghie arhierească cu prilejul prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva. La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan a decorat post-mortem trei cadre medicale care și-au piedrut viața în lupta pentru vindecarea celor infectați cu noul coronavirus.

Au primit Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Mariana Adrioaia, medic specialist medicină internă și fost director al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, Virginica Nistor, asistentă medicală la Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei din Piatra Neamţ, și Tatiana Costin, infirmieră la spitalul din municipiul Bacău.

Mariana Adrioaia a asolvit Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Botoșani și a obținut diploma de licență în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. S-a căsătorit și a avut doi copii pe care i-a adus tot pe calea medicinei: o fată, medic specialist primar în pneumofiziologie și un băiat – medic stomatolog. A fost director medical al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani timp de patru ani și a ieșit la pensie în anul 2017, nevoită fiind să rămână în continuare în câmpul muncii din cauza deficitului de medici. De la  începutul pandemiei a fost în prima linie de triaj, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca o tânără de 27 de ani, diagnosticată ulterior cu Covid-19, considerată cazul zero în Moldova, să fie testată pentru această boală. După ce a avut contact cu ea, a stat în izolare două săptămâni. Ieșind din izolare, a dorit să își ajute colegii și s-a întors la spital, reluându-și gărzile, ultima gardă având-o în Vinerea Mare. În ziua de 19 aprilie 2020 a fost internată în secția de boli infecțioase a spitalului din Botosani, fiind testată pozitiv pentru Covid-19, iar în data de 24 aprilie a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, starea acesteia agravându-se. A trecut la Domnul în data de 27 aprilie.

Virginica Nistor, soție și mamă a două fete, a fost asistentă medicală la Direcția de Asistență Socială a Primăriei din Piatra Neamț. A lucrat la DSP Neamț și ISU Neamț după ce s-a suspendat activitatea școlilor. S-a infectat cu Covid-19 după ce a luat contact cu mai multe persoane testate, apoi, pozitiv. A trecut la Domnul pe 23 aprilie.

Tatiana Costin a fost infirmieră în cadrul Secției „Chirurgie Generală” a Spitalului Județean din Bacău. A trecut la cele veșnice la vârsta de 51 de ani, starea ei de sănătate agravându-se brusc după infectarea cu noul coronavirus.

***

În toată această perioadă de criză medicală, provocată de pandemia cu noul coronavirus, Patriarhia Română i-a îndemnat pe ierarhi și pe preoți să intensifice unirea rugăciunii cu fapta bună, manifestată prin acțiuni sociale concrete ale Bisericii. De asemenea, Sectorul Social-Filantropic al Administrației Patriarhale a făcut public raportul activităților de sprijin oferite în timpul stării de urgență: în cele două luni, Biserica a oferit ajutoare în valoare totală de peste 4,3 milioane euro (20.896.872 lei) persoanelor vulnerabile și instituțiilor medicale afectate de pandemia Covid-19.

Citește despre: