Grâul, vinul și untdelemnul – materii binecuvântate la Litie
Grâul, vinul şi untdelemnul ce se aduc la Litie şi se binecuvântează împreună cu pâinile reprezintă prinosul sau ofranda adusă de noi lui Dumnezeu din roadele principale ale pământului - după modelul jertfei lui Abel şi a evreilor în Templul Legii Vechi.
Grâul, vinul şi untdelemnul ce se aduc la Litie şi se binecuvântează împreună cu pâinile reprezintă prinosul sau ofranda adusă de noi lui Dumnezeu din roadele principale ale pământului (ce alcătuiesc hrana noastră) - după modelul jertfei aduse de către Abel şi de către evrei în Templul Legii Vechi.
După binecuvântarea darurilor, preotul împarte cele cinci pâini în bucăţele mici, pe care le stropeşte cu vinul binecuvântat. Ele sunt dăruite, apoi, celor din biserică, la sfârşitul slujbei.
Cu uleiul binecuvântat la slujba Litiei vor fi miruiți cei prezenţi, iar ce rămâne va fi pus într-o candelă sau va fi folosit la prepararea hranei. Grâul se păstrează şi se amestecă de preot cu grâul ce se seamănă în ţarină, la rugăciunea de binecuvântare a semănatului pentru sporirea recoltei.
Uleiul, vinul şi grâul nu se binecuvântează a doua oară, la o altă slujbă.
Ce simbolizează lumânarea aprinsă, purtată în fața vohodului de la vecernie?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro