Hemoroizii – interviu cu Simona Garofeanu, medic specialist gastroenterologie

Interviu

Hemoroizii – interviu cu Simona Garofeanu, medic specialist gastroenterologie

Aducem astăzi în atenția dumneavoastră o altă afecțiune medicală, și anume hemoroizii, o problemă extrem de frecvent întâlnită în practica medicală. Hemoroizii reprezintă vene dilatate localizate în peretele rectului și anusului, asemănătoare unor pernuțe vasculare. Ce sunt, când apar și ce este de făcut aflăm de la doamna doctor Simona Garofeanu, medic specialist gastroenterologie în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Ce sunt și de ce apar hemoroizii?

Hemoroizii sunt rezultatul unor dilatații ale venelor plexului hemoroidal (circulația venoasă la nivelul anusului și rectului), care se măresc și îngreunează circulația venoasă, generând disconfort sau dureri.

Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medic?

În primul rând, ca și semne că apar hemoroizii regăsim durerea – de intensitate variabilă, de la o simpla jenă, senzație de presiune, până la durere puternică, sângerarea – sânge roșu aprins ce apare la sfârșitul scaunului și se observă și pe hârtia igienică, de obicei în cantitate mică, dar care repetată poate determina anemie, alunecarea mucoasei anale (prolaps) din cauza efortului de împingere, care se poate permanentiza cu accentuarea disconfortului.

Care sunt factorii declanșatori ai hemoroizilor?

Ca și cauze întâlnim tulburări ale tranzitului intestinal – atât constipația cronică, cât și diareea cronică, ereditatea – există familii în care aproape toți membrii familiei suferă de hemoroizi, sarcina, nașterea, sindromul premenstrual (congestia hormonală), factori iritativi locali – supozitoare, creme, unguente, laxative iritante, unele sporturi – călăria, ciclismul, motociclismul, dar și factorii alimentari – condimente, alcool.

Ce complicații pot să apară dacă nu sunt tratați la timp?

La capitolul complicații ale hemoroizilor menționez tromboza și tromboflebita hemoroidală, extrem de dureroase și de neplăcute.

Ce opțiuni de tratament au personele cu hemoroizi?

Există patru grade de hemoroizi. Așa că, hemoroizii grad I și II necesitp tratament local și răspund foarte bine la indicațiile de regim alimentar. Hemoroizii grad III și IV sunt hemoroizii care au ajuns într-un stadiu destul de avansat al bolii hemoroidale și necesită tratament de specialitate, uneori chirurgical.

Cum putem preveni riscul de apariție a hemoroizilor?

Prin evitarea condimentelor picante – muștar, piper, ardei iute etc, reducerea consumului de alcool și de alte băuturi excitante (cafea, ceai negru), hidratare adecvată, evitarea constipației prin adoptarea unui regim bogat în fibre, exerciții fizice, plimbări, alergare ușoară.

Vă rugăm, un sfat!

Sângerarea și disconfortul local sunt simptome comune în boala hemoroidală însă uneori pot ascunde un diagnostic mai grav, de aceea consultul medical de specialitate nu trebuie amânat. Dacă se recomandă colonoscopia, aceasta trebuie efectuată cât mai repede.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta aici

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: