Hram la Mănăstirea Nicula din județul Cluj

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Hram la Mănăstirea Nicula din județul Cluj

Astăzi, 15 august, Mănăstirea Nicula din județul Cluj şi-a serbat hramul, Adormirea Maicii Domnului, ocazie cu care mii de credincioşi au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Zeci de mii de credincioși din judeţele Transilvaniei şi nu numai au participat la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Programul liturgic al sărbătoririi hramului mănăstirii clujene a început luni dimineață, cu Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III şi VI, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu.

Tot luni a avut loc și procesiunea „La Nicula colo-n deal”, numeroși pelerini venind pe jos din Gherla la Mănăstirea Nicula. Ieri după-amiază a fost săvârșită Vecernia unită cu Litia, iar în jurul orei 21.30 a avut loc procesiunea de scoatere din biserica mare a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, moment care a continuat cu Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Sărbătoarea de la Nicula a continuat marți dimineaţă, de la ora 05.00, cu Sfânta Liturghie în biserică. De la ora 08.00 a fost citit Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar începând cu ora 09.00 a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească, pe scena amenajată în incinta Mănăstirii Nicula. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol și Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psalmodia Transylvanica.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol a ținut un cuvânt de învățătură.

Mănăstirea Nicula, situată în apropierea orașului Gherla (județul Cluj), este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc (1552); şcoală pentru „grija sufletelor şi învăţătura pruncilor” (1659); centru de spiritualitate şi cultură prin: Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pelerinaj şi pictura pe sticlă (începând din 1699).

Citește despre: