Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” din Iași, resfințită de 8 ierarhi

În cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, azi, în Duminica a XXI-a după Rusalii, Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” din Iași a fost resfințită de un sobor impresionant de slujitori, format din 8 ierarhi din țară și din străinătate, și din 30 de preoți și diaconi.

Resfinţirea Bisericii „Sfântul Sava cel Sfințit” din Iași, moment aşteptat de credincioşii ieşeni de mai bine de 3 ani ,timp  în care lăcașul de cult a necesitat lucrări de construcție, restaurare și consolidare, a avut loc ieri, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei,  a Preasfințitului Nikanor, episcop de Banat (Biserica Ortodoxă a Serbiei), a Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinei și Strehaiei, a Preasfințitului Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Încă de la primele ore ale dimineţii, peste o mie credincioşi au aşteptat ore în şir să se închine în sfântul altar al lăcaşului resfinţit, participând apoi la Sfânta Liturghie oficiată de cei 8 ierarhi, alături de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Protos la slujba Sfintei Liturghii a fost arhim. Hrisostom Rădașanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, iar răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Iași. La slujbe au participat și un număr mare de persoane cu dizabilități de auz și vorbire, care au beneficiat de interpretare mimico-gestuală.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Nikanor, episcop al Banatului Sârbesc, care a vorbit despre legătura pe care Sfânta Cuvioasă Parascheva, cât și Sfântul Sava cel Sfinţit au avut-o cu Biserica Ortodoxă din Serbia. La finalul evenimentelor, IPS Părinte Mitropolit Teofan a apreciat lucrările realizate la „Biserica Sf. Sava” din Iaşi, oferind distincţia „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei“ părintelui Narcis Constantin Axinte, parohul Bisericii „Sf. Sava” şi consilier în cadrul Sectorului de Asistenţă socială şi medicală „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor și hirotesindu-l iconom stavrofor pe pr. Mihai Prodan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistenţă socială şi medicală al Arhiepiscopiei Iaşilor și slujitor el la „Biserica Sf. Sava”. 

De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care au ajutat la reconsolidarea bisericii, acestea primind diplome şi distincţii de vrednicie.

3 ani de lucrări

Biserica „Sf. Sava“ reprezintă o construcţie unică în România, după unii primul aşezământ monastic al oraşului, în special prin mixul de elemente arhitectonice. Definitorii pentru arta moldovenească sunt profilul de piatră de sub turnul clopotniţei, brâurile de la turle şi chenarele de la unele icoane. Din arhitectura muntenească s-au preluat brâul median exterior din cărămidă de formă zimţată. Cele două turle, deşi construite în stilul artei bizantine, se termină cu cupole turtite, tipic otomane. Iconostasul înalt trimite la arta barocă.

Proiectul prin care lăcașul de cult a fost renovat, intitulat „Reabilitarea și integrarea turistică a ansamblului istoric «Sf. Sava» din Iași”, a fost în valoare de 19.036.901 lei, fonduri europene.  Urmare acestei finanţări, în perioada 2010-2013, Biserica a fost restaurată integral, iar incinta bisericii reamenajată.

De la același autor

Ultimele din categorie