Sărbătoarea Sfintei Parascheva a transformat Iașul în Cetatea Ortodoxiei românești

De 372 de ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva ocroteşte Cetatea Iaşului, precum și întreaga noastră țară, de când Sfintele ei moaşte au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I, ca recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. De atunci și până astăzi, Sfânta ascultă rugile și îi ajută necontenit pe cei care care calcă pragul Catedralei mitropolitane din Iași, închinându-se la racla ei. Însă nici într-o zi nu o simți pe Sfânta Parascheva mai aproape de suflet, decât în data de 14 octombrie, când ai unica ocazie să-i faci Sfintei un cadou: să fii alături de ea de ziua ei, mulțumindu-i pentru toate binefacerile. Lucrul acesta i-a determinat ieri pe mii de credincioși să lase toate deoparte și să se întâlnească cu Sfânta „Luminătoare a Moldovei”, în slujba Sfintei Liturghii oficiată cu ocazia prăznuirii ei, de un sobor de 23 de ierarhi din țară și din străinătate.

Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost ieri, 14 septembrie 2013, locul de întâlnire a mii de credincioși cu Sfânta lor ocrotitoare, Cuvioasa Maică Parascheva. Însemnătatea momentului a fost cu atât mai deosebită cu cât slujba Sfintei Liturghii, ce a avut loc pe scenă special amenajată, a fost oficiată de  Înalt  Preasfințitul Apostolos Daniilidis, Mitropolit de Derkos și Exarh al Bosforului Traciei, înconjurat de un sobor de 22 ierarhi din țară și străinătate: IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Sălajului şi Maramureşului, IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, PS Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda (Patriahria Alexandriei), PS Ignatius, Episcop de Larissa (Patriahria Antiohiei), PS Nikanor, Episcop de Banat (Biserica Ortodoxă a Serbiei), IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, PS Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

În timpul slujbei, în jur de 20.000 de pelerini se aflau încă la rând pentru a se închina moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântului Simeon de la Muntele Minunat și Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

La Sfânta Liturghie a fost prezent și primul-ministru al României, Victor Ponta, alături de miniştri ai cabinetului, parlamentari, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene. 
 

„În vremuri de grea încercare, Atotbunul Dumnezeu intervine şi ne oferă soluţii la care omul nici nu gândeşte”

Primul cuvânt de învățătură al slujbei a fost rostit de Apostolos Daniilidis, Mitropolit de Derkos și Exarh al Bosforului Traciei, reprezentantul Patriarhului Ecumenic Bartholomeu:„Este prima dată când mă aflu în acest frumos ţinut al patriei frăţiilor voastre, în Moldovlahia istorică şi de Dumnezeu cinstitoare, pe care Atotbunul Dumnezeu a înzestrat-o cu o frumuseţe deosebită; mă bucur, de asemenea, în chip special pentru că mă găsesc din nou în România, popor creştin iubitor de viaţă monahală. Simt o bucurie aparte în calitate de Arhipăstor al Mitropoliei tracice de Dérkon a Bisericii Constantinopolului, dat fiind faptul că din acest pământ binecuvântat al Traciei îşi are originea cea prăznuită astăzi  Precuvioasa Parascheva cea Nouă, cea din Epivata, precum şi Sfântul  Eftimie Izvorâtorul de mir, Episcop de Maditos-Tracia, fratele Cuvioasei. Astăzi m-a învednicit Dumnezeu să primesc harul Sfintei sărutând cinstitele, sfintele şi tămăduitoarele sale moaşte.

Cea pe care o cinstim astăzi, Cuvioasa Parascheva, în scurta ei viaţă urmând chemării Domnului nostru Iisus Hristos aşa cum este exprimată în Evanghelia de la Matei, s-a lepădat de sine, şi-a luat crucea şi a urmat cu adevărat viaţa creştină spre slujirea semenilor ei în cetăţile în care a vieţuit şi a trăit ca monahie - Constantinopol, Iraklio din Pont, Sfintele Locuri, Pustia Iordanului. În persoana ei se împlineşte cu adevărat cuvântul Fericirilor Domnului Hristos „fericiţi cei curaţi cu inima că aceia vor vedea pe Dumnezeu” , mijlocind pentru noi la Domnul și săvârşind minuni tuturor celor care cer harul şi binecuvântarea ei.  În vremuri de grea încercare, Atotbunul Dumnezeu intervine şi ne oferă soluţii la care omul nici nu gândeşte. Putem urmări acest fapt în diferite faze ale istoriei. Spre exemplu, cinstitele Moaşte ale Sfintei prăznuite astăzi, după ce peste veacuri au împărtăşit în chip tămăduitor harul lui Dumnezeu altor popoare ortodoxe din Balcani, s-au stabilit, în final, în locul acesta sfânt, scutind Patriarhia Ecumenică: «de la o împovărătoare, grea şi de nesuportat datorie, înlăturând astfel şi pe potrivnicii ei» după cum se menționează în Scrisoarea Patriarhală a Patriarhului Ecumenic Partenie I. Dreptcredinciosul Voievod Vasile Lupu fiind mişcat, din dragoste, cinste şi preţuire faţă de Marea Biserică aflată în suferinţă, s-a oferit în chip binevoitor să plătească, în locul ei, Conducerii Otomane de atunci taxele greu de purtat şi pe nedrept impuse acesteia. Patriarhul Ecumenic de atunci Partenie I a hotărât dimpreună cu ceilalţi Preasfinţiţi Arhierei şi cu autorităţile Neamului ca să ofere cinstitele moaşte ale Sfintei Parascheva cea Nouă spre «cinstirea şi binecuvântarea ţinutului binecuvântat şi evlavios al Moldovei, dar şi prealuminatului domn al întregii Moldovlahii» , după cum se arată în aceeași scrisoare patriarhală. De atunci cinstitele moaşte ale Preacuvioasei Maici Parascheva sfinţesc clerul şi poporul acestei dreptcredincioase ţări, dar şi al altor popoare ortodoxe”.

Apel la rugăciune pentru Siria

A urmat apoi cuvântul Preasfințitul Ignatie, Episcop de Larisa din Patriarhia Antiohiei, care a lansat un apel la rugăciune pentru pace: „Vă rugăm și ne rugăm Sfintei Parascheva și Sfântului Simeon, ale căror sfinte moaște sunt aici, să ne ajute să avem pace atât în țara noastră, cât și în toată lumea. Libanul și Siria suferă de mai mult de doi ani o criză morală foarte grea, unrăzboi în care mulți oameni sunt uciși și răpiți”.  Drespt răspuns, IPS Mitropolit Teofan l-a asigurat pe episcopul sirian de toată susținerea Bisericii Ortodoxe Române: „Doi dintre mitropoliții ortodocși ai Patriarhiei Antiohiei au fost răpiți cu câteva luni în urmă de către forțele potrivnice și nu se știe nimic despre soarta lor. Sunt foarte multe biserici ortodoxe dărâmate, incendiate, și este necesară solidaritatea noastră cu Biserica Ortodoxă din această parte a Țării Sfinte. Să le dăruiască Dumnezeu pace celor de acolo; pacea Betleemului să se răspândească asupra lor, iar Bunul Dumnezeu să-i țină pe cei doi mitropoliți răpiți în viață. Trebuie să adăugăm la rugăciunea credincioșilor din aceste zone și smerita noastră rugăciune, neuitând faptul că și noi când am fost în momente de cumpănă, alții au fost alături de noi, iar ruga lor stăruitoare au salvat multe biserici și multe vieți. Îi transmitem Preafericitului Părinte Ioan al Antiohiei gândul nostru de bine și faptul că noi, cei din Moldova și din toată țara, ne gândim la această regiune frământată și nădăjduim că mai marii acestei lumi din regiune sau din alte părți ale ei vor avea în cele din urmă gândul cel bun al păcii celei binecuvântate”.

„Am văzut mulți frați și surori de ale mele, fiindcă toți suntem botezați în numele Sfintei Treimi”

 Un scurt, dar impresionant cuvânt a rostit și PS Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda, din care redăm o parte în rândurile ce urmează:  „Am făcut în această dimineață un mic tur pe aici prin mulțime, închinându-mă la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, și am văzut mulți frați și surori de ale mele, fiindcă toți suntem botezați în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Trebuie să știți că Africa caută lumina credinței ortodoxe, iar Sanctitatea Sa, Patriarhul și Papă Teodor al Alexandriei încearcă să împlinească această datorie a Bisericii Ortodoxe pentru continentul african. De asemenea, sunt dator să îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei pentru că încearcă să țină legătura cu locuitorii pământului african, cât și pentru invitație să fac parte astăzi din comunitatea dumneavoastră. Mulțumesc și poporului român și autorităților de aici, care prin bursele acordate de-a lungul timpului tinerilor noștri, au contribuit la creșterea educației și a culturii”.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru întreitul dar”

Cuvântul de încheiere i-a aparținut Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, care a mulţumit tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentelor prilejuite de hramul Sfintei  Cuvioase Parascheva, subliniind și reperele cu care credincioșii trebuie să se întoarcă la casele lor: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru întreitul dar, format din moaștele Sfinților Parascheva și Simeon, și din Icoana Maicii Domnului Prodromița, cât și pentru faptul că pelerinii prezenți au găsit în aceste zile mângâiere sufletească, întorcându-se la casele lor cu mai mult curaj și cu mai multă pace. Mesajul acestei sărbători cu acest întreit dar oferit nouă de Împărăția lui Dumnezeu este acela să menținem legătura cu Dumnezeu și cu sfinții Săi, să avem dragoste între noi, să avem îngăduință și iertare în relațiile dintre oameni. Icoana aceasta întreită, Maica Domnului pe de o parte, Sfânta Parascheva și Sfântul Simeon pe de altă parte, nu ne adresează decât un mesaj fundamental și unitar, și anume să avem grijă de cele două bogății cu care Dumnezeu ne-a înzestrat: credința noastră în Sfânta Treime și familia din care facem parte. În afară de Dumnezeu nu avem nimic mai bogat, mai adânc, mai puternic și mai frumos pe pământ decât familia din care facem parte”.

Ca o amintire a marii sărbători a Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan le-a oferit tuturor ierarhilor străini prezenți la hram o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Casetă: Ajutor pentru famila îndoliată

IPS Teofan a mai făcut referire în cuvântul său și la nefericitul eveniment ce a avut loc zilele trecute în rîndul pelerinilor: „Am avut tristețea să aflu că un pelerin aflat la rândul de închinare, o doamnă suferindă  din Prahova, a plecat la Domnul. Ne-a părut rău pentru aceasta și transmitem familiei îndoliate gândul nostru de binecuvântare. Dumnezeu să o odihnească cu Sfinții Lui, și cred că osteneala pe care a depus-o venind aici, riscându-și starea de sănătate, va fi răsplătită de Dumnezeu în lăcașurile cerești. Deși ea nu a apucat să se întâlnească cu Cuvioasa Parascheva la acest hram aici pe pământ, cu certitudine se bucură împreună cu Sfânta în Împărăția cerurilor”. Pentru a-și arăta solidaritatea față de neferictul caz, Mitropolia Moldovei și Bucovinei va suporta costurile înmormântării doamnei din Prahova trecută la Domnul, donând familiei îndoliate suma de 5 000 de lei, după cum ne-a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iașilor.

De la același autor

Ultimele din categorie