Icoana hagiografică a Sfântului Cuvios Serghie de la Radonej
Icoana hagiografică a Sfântului Cuvios Serghie de la Radonej a fost zugrăvită pe lemn de Evstafy Golovkin, în anul 1591, și are dimensiunea de 65 x 52,5 cm. Icoana se află în proprietatea statului rus și este expusă în Muzeul Lavrei „Sfânta Treime” de la Serghiev Posad.
Icoana hagiografică este formată dintr-o icoană centrală a unui sfânt, înconjurată de un cadru de scene mici, marginale, care prezintă evenimente sau minuni din viața sfântului. Acest tip de reprezentare se mai numește „icoana vieții” și a apărut în secolul al XIII-lea.
Icoana hagiografică a Sfântului Cuvios Serghie de la Radonej a fost zugrăvită în anul 1591 de Evstafy Golovkin pe lemn și are dimensiunea de 65 x 52,5 cm. Icoana se află în proprietatea statului rus și este expusă în Muzeul Lavrei Sfintei Treimi de la Serghiev Posad.
Această icoană a fost comandată de Țarul Feodor (Teodor) Ioannovici și de Țarina Irina, în semn de mulțumire pentru rugăciunile ascultate în timpul nașterii copilului.
Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej este zugrăvit în icoana centrală (mare), binecuvântând cu mâna dreaptă.
În registrul de sus, central, este zugrăvită icoana Sfintei Treimi, deoarece prima biserică a Lavrei a fost închinată Sfintei Treimi. Celelalte icoane reprezentate în registrul de sus prezintă: nașterea Sfântului Cuvios Serghie de la Radonej, întâlnirea Sfântului Serghie cu îngerul cu înfățișare de călugăr, întâlnirea dintre părinții Sfântului Serghie și îngerul cu înfățișare de călugăr, tunderea în monahism a Sfântului Serghie, năpustirea diavolilor asupra Sfântului Serghie, hirotonia ca ieromonah a Sfântului Serghie.
În registrul din partea stângă se prezintă: învierea copilului mort, povățuirea domnilor, a boierilor și a oamenilor de către Sfântul Serghie, arătarea Maicii Domnului Sfântului Serghie de Radonej, împărtășirea Sfântului Serghie cu Focul Dumnezeiesc.
În registrul din partea dreaptă se află: minunea izvorârii apei prin rugăciunea Sfântului Serghie, înapoierea copilului înviat tatălui său, primirea darurilor (o cruce, un paraman, o schimă şi o gramată de binecuvântare) din partea Patriarhului Filotei al Constantinopolului, primirea celor doi arhimandriți care-l roagă pe sfânt să se întoarcă la obștea sa.
În registrul de jos sunt zugrăvite: descoperirea sfintelor moaște ale Sfântului Cuvios Serghie de Radonej, adormirea în Domnul a Sfântului Serghie, binecuvântarea presbiterului care n-a vrut să accepte unirea cu Roma, desemnarea Sfântului Nicon ca egumen al Lavrei, înmormântarea Mitropolitului Alexie al Moscovei.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro