Moaștele Sfintei Mucenițe Paraschevi  

Fotografie - Moaștele Sfintei Mucenițe Paraschevi (biserica din Valea Tembi, Grecia)

Sfânta Muceniță Paraschevi, martiră (de multe ori ghizii agențiilor turistice o confundă pe muceniță cu Sf. Cuvioasă Parascheva de la Iași) a trăit pe vremea împăratului Antonin, fiind de loc din Italia, dintr-un sat aproape de Roma, singura fiică a doi creștini ce împlineau cu sârguință poruncile lui Dumnezeu.
Citim în „Viețile Sfinților“ că Ziditorul și Milostivul Dumnezeu a rânduit ca ea să se nască în ziua a cincea a săptămânii, numită la greci Paraschevi, adică Vineri. Tânăra dobândea repede tainele credinței creștinești, citea cărți și participa la rugăciuni, în biserică.
După moartea părinților, a împărțit la săraci toate averile ce-i rămăseseră, s-a călugărit și a început să predice numele adevăratului Dumnezeu și al Domnului nostru Iisus Hristos, reușind să întoarcă pe mulți din elini la cunoștința lui Dumnezeu. N-a trecut mult timp și a fost pârâtă la împărat, care minunându-se de frumusețea și priceperea ei, a încercat s-o determine să se lepede de credința creștină. Evident, sfânta a refuzat și de aici au început chinurile și suferințele ulterioare, ce aveau s-o transforme în muceniță.
Astfel, se spune că i s-a pus coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; că a fost aruncată într-o căldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se răcorea; mai mult, l-a stropit pe împărat cu ulei încins, din care cauză acesta a și orbit. Lovit în lumina ochilor, împăratul a strigat: „Miluiește-mă pe mine, roaba adevăratului Dumnezeu, și dă-mi mie lumina ochilor mei; că atunci voi crede în Dumnezeul pe Care Îl propovăduiești tu“.
Sfânta a făcut rugăciune și îndată împăratul Antonin a văzut și împreună cu toți din casa lui au crezut în adevăratul Dumnezeu, botezându-se în numele Preasfintei Treimi.
Plecând de acolo, sfânta s-a dus prin cetăți și sate, a propovăduit numele Domnului, i-a însemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci și a mărturisit că este creștină. Pentru credința ei nestrămutată, s-au mai încercat și alte căi de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vătămarea cu foc încins etc. Nu a putut fi clintită în nici un fel de la dreapta credință. Până la urmă, la 26 iulie, i s-a tăiat capul cu sabia. Moaștele Sf. Mc. Paraschevi, considerată și protectoare a nevăzătorilor, se află în prezent, la biserica din Valea Tembi, unde pelerinii, în special cei cu probleme de vedere, în drumul lor spre Marea Meteoră, se pot închina în pace și în speranță.
 

Ultimele din categoria Moaşte şi relicve sfinte

Pe aceeași temă

Recomandările zilei

Citește și