Înainte să răbufnească o ceartă, asigurați-vă amândoi că momentul este cel mai potrivit

Căsătorie

Înainte să răbufnească o ceartă, asigurați-vă amândoi că momentul este cel mai potrivit

    • ceartă între soți
      Înainte să răbufnească o ceartă, asigurați-vă amândoi că momentul este cel mai potrivit / Foto: Oana Nechifor

      Înainte să răbufnească o ceartă, asigurați-vă amândoi că momentul este cel mai potrivit / Foto: Oana Nechifor

Să învăţaţi să ţineţi cont de ceea ce este specific fiecăruia dintre voi când se apropie momentul conflictului. Când vezi că soţul tău se întoarce obosit de certurile care au loc la serviciu, să ştii că nu este ziua cea mai potrivită să te cerţi şi tu cu el. De asemenea, şi el trebuie să ştie a recunoaşte „steagul alb” pe care îl ridici tu, chiar dacă el stă să explodeze. Trebuie şi el să înveţe să se abţină, din moment ce ştie că femeile petrec adeseori zile de chin cu copiii şi mai au, şi ele, indispoziţiile lor.

Înainte să răbufnească o ceartă, asiguraţi-vă amândoi că momentul este cel mai potrivit. Fiecare dintre noi avem o carie ascunsă, care ne zgândăre să izbucnim cu primul prilej, deoarece ea se hrăneşte din epuizarea noastră. O femeie deşteaptă trebuie să ştie acest lucru şi, ca o pisică şireată, să prefere să se ocupe cu pisoii ei, oricât de mult chef ar avea să se lege de celelalte pisici din ogradă. Când vezi că soţul tău se întoarce obosit de certurile care au loc la serviciu, să ştii că nu este ziua cea mai potrivită să te cerţi şi tu cu el.

De asemenea, şi el trebuie să ştie a recunoaşte „steagul alb” pe care îl ridici tu, chiar dacă el stă să explodeze. Trebuie şi el să înveţe să se abţină, din moment ce ştie că femeile petrec adeseori zile de chin cu copiii şi mai au, şi ele, indispoziţiile lor. Vei vedea că în această regulă reciprocitatea capătă o mai mare importanţă cu cât o studiaţi mai bine.

Este posibil, totuşi, ca în paralel, să învăţaţi să ţineţi cont de ceea ce este specific fiecăruia dintre voi când se apropie momentul conflictului. Şi ca să fiu mai sigur asupra acestei teme, am cerut unor doamne să-mi încredinţeze „semnele secrete de luptă” ale soţilor lor. Îţi relatez patru răspunsuri ca să le ai în vedere:

De fiecare dată când traficul îl face să înjure, ştiu că ceasul declanşării conflictului se apropie”;

De fiecare dată când pune mai multă sare în mâncare, sunt convinsă că ceva îl chinuie şi stă să izbucnească”;

Când insistă prea mult asupra felului cum sunt călcate cămăşile lui, ştiu că se pregăteşte…”;

Ştiu că al meu este gata de ceartă când îl aud că se plânge de notele de plată”.

Fireşte, semnalele pe care le emite Petre pot fi total diferite. Află, totuşi, că e mai bine ca unele lucruri să aştepte, unele să nu aştepte deloc, iar altele pot aştepta pentru mult timp.

Orice soluţie aţi da certurilor voastre, învăţaţi să vă acordaţi unul altuia timpul necesar de pregătire, aşa cum face şi judecătorul care, răbdător, se adresează părţilor care se judecă, cu întrebarea: „Sunteţi pregătiţi?”.

(Charlie W. Shedd, Scrisori Caterinei. Sfaturi unei tinere căsătorite, Traducerea Preot Constantin Coman, Garoafa Coman, Editura Bizantină, București, pp. 54-55)

*Autorul se referă la discuții în contradictoriu, nu la certuri violente.