Înaltpreasfinţitul Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei

Înaltpreasfinţitul Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei

Înaltpreasfinţitul Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei

Înaltpreasfințitul Irineu Pop este arhiepiscopul ortodox al Alba Iuliei.

Părinte Arhiepiscop Irineu Pop s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băsești, județul Maramureș, din părinții Dumitru și Rozalia Pop, agricultori, primind la Botez numele Ionel. Școala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. Răspunzând vocației pentru Preoție, s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În toamna anului 1974, a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un singur an (1974-1975), continuându-și apoi studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din București, unde, în vara anului 1978, obținând licența în Teologie cu calificativul ,,excepțional”, fiind...

+  vezi mai mult

Înaltpreasfințitul Irineu Pop este arhiepiscopul ortodox al Alba Iuliei.

Părinte Arhiepiscop Irineu Pop s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băsești, județul Maramureș, din părinții Dumitru și Rozalia Pop, agricultori, primind la Botez numele Ionel. Școala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. Răspunzând vocației pentru Preoție, s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În toamna anului 1974, a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un singur an (1974-1975), continuându-și apoi studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din București, unde, în vara anului 1978, obținând licența în Teologie cu calificativul ,,excepțional”, fiind șef de promoție.

La 1 august 1978 a intrat în obștea Mânăstirii Sinaia din județul Prahova. La puțin timp, a fost tuns în monahism de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele Irineu. Peste doi ani, la aceeași sărbătoare (14 octombrie 1980), a fost hirotonit ieromonah de către Preasfințitul Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În toamna anului 1981 a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București. A urmat aceste cursuri între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală, sub îndrumarea științifică a distinsului părinte profesor, teolog și filolog Dr. Dumitru Radu. La 10 iunie 1984, fericitul întru pomenire, patriarhul Iustin Moisescu i-a acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985-1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton.

În S.U.A. a desfășurat și o bogată activitate ecumenică și misionară, atât în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Misionare din America și Canada.

La data de 26 octombrie 1989, a primit rangul de arhimandrit, după care a fost numit Superior al Așezămintelor ortodoxe românești de la Ierusalim și Iordan și Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

În data de 4 octombrie 1990, a susținut teza de doctorat cu titlul Chipul lui Hristos în viața morală a creștinului (446 p.), obținând media 9,77, și fiind declarat ,,Doctor în teologie”, cu calificativul “excepțional”. La 30 octombrie 1990 a fost ales de către Sfântul Sinod al BOR Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului cu titlul ,,Bistrițeanul” fiind hirotonit și instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie 1990.

În cei 20 de ani de arhipăstorire, a prezidat conferințele preoțești, cursuri pastorale și de îndrumare misionară a preoților, comisii de admitere la Seminarul Teologic și de obținere a Atestatului profesional teologic, comisii pentru examenul de capacitate a candidaților la hirotonie și comisii de examinare a candidaților pentru parohiile din mediul urban.

La 19 mai 2011 este ales de către Sfântul Sinod în demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei, fiind instalat în această demnitate la 5 iunie.

-  vezi mai puțin

Monahul Lazăr Dionisiatul

Născut la Melivia – Agia, Larisa în anul 1892, părintele Lazăr Dionisiatul a venit la Athos în 1916. Timp de 30 de ani a fost infirmierul mănăstirii...