Încarcerat la Aiud: 60 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Ilarion Felea, duhovnicul tinerilor
Sâmbătă s-au împlinit șase decenii de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Ilarion Felea, moț de pe Valea Crișului Alb ajuns duhovnicul tinerilor din Arad și condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”. Motivul oficial: nu propovăduia așa-zisa „luptă pentru pace”.
Părintele Ilarion Felea a murit în 18 septembrie 1961 pentru că a fost lipsit de asistență medicală, conform mărturiei unui supraviețuitor de la Aiud, Părintele Ioan Bardaș.
Când deținuții închiși lângă morga penitenciarului au transmis prin limbajul Morse că Părintele Felea este dus la groapă, „toți cei 5.000 de prizonieri politici din Aiud, asistați de cei 400 de preoți ortodocși, se rugau după rânduială: «Cu sfinții odihnește, Doamne, sufletul adormitului robului tău, Ilarion Preotul, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit»”, a povestit acesta.
„Cei de jos ne comunicau că s-a ajuns la poarta principală, unde se petrecea scena cea mai sinistră: venea ofițerul de serviciu cu o bară ascuțită de fier și o înfigea în inima mortului, să se convingă stăpânirea de moartea omului”.
În cimitirul penitenciarului i s-a pus la căpătâi un stâlp de lemn cu numărul matricol din dosarul de deținut. „Când se încheia prohodul cu cuvintele «Amin!», se mai auzeau Morsele la perete si calorifer: «Dumnezeu să-l ierte, în veci să fie pomenirea lui!»” a mai povestit Părintele Ioan Bardaș.
Părintele Felea şi Părintele Stăniloae au devenit mentorii şi principalii duhovnici ai deţinuţilor din Aiud, cel din urmă mărturisindu-i Părintelui Ioan Sabău din Hunedoara că primul îl întrecea din punct de vedere al vieții lăuntrice.
Preotul profesor Ilarion Virgil Felea s-a născut la 21 martie 1903 în comuna Valea Bradului, judeţul Hunedoara, unde tatăl său era preot.
Între anii 1922-1926, a studiat Teologia la Academia Andreiană din Sibiu, unde şi-a luat diploma de capacitate preoţească. În 1927 a fost hirotonit preot, iar între 1927 și 1929 a urmat şi absolvit cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Cluj.
În 1932 şi-a luat licenţa la Facultatea de Teologie din Bucureşti, cu subiectul „Mântuirea după concepţia ortodoxă, catolică, protestantă şi sectantă”, iar în 1939, doctoratul în Teologie cu teza „Pocăinţa, studiu de documentare teologică şi psihologică”. Între 1938 și 1948 a predat la Catedra de dogmatică şi apologetică a Academiei Teologice din Arad.
Când a fost arestat, în 25 septembrie 1958, era preot la parohia Arad-Centru. Prin predicile şi cuvintele rostite de la amvonul Catedralei, Părintele Ilarion Felea atrăgea numeroși tineri și intelectuali. Este autorul lucrării teologice „Spre Tabor”, o explicare a Filocaliei.
Sursa: basilica.ro
127 de ani de la naşterea Părintelui Paisie Olaru
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro